Inaugurare și Sfințire la Așezământul Social Filantropic de la Hârja

27 Martie 2019

Astăzi, 27 martie 2019, după Praznicul „Bunei Vestiri”, în mijlocul comunității Parohiei Hârja, a ostenitorilor și beneficiarilor Așezământului ocrotit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului însoțit de părintele protopop Ioan Bârgăoanu și de un sobor de preoți, a participat la inaugurarea Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Buna Vestire”. Cu strădania părintelui Ilarion Mâță, Inspector în cadrul Sectorului Social Filantropic și Președintele Asociației de la Hârja, sărbătoarea a fost dublată de sfințirea locului din apropierea așezământului, unde urmează a se ridica Ambulatoriul pentru copii și tineret cu deficiențe „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, precum și Centrul de zi pentru copii și tineret „Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Încă de la primele ore ale dimineții, Ierarhul a poposit la Așezământul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja fiind întâmpinat de părintele protopop Ioan însoțit de preoți, credincioși, de angajați, precum și de bătrânii beneficiari ai serviciilor de îngrijire de aici. În cântări specifice perioadei liturgice a Postului Mare în care ne aflăm, cu toții s-au îndreptat spre locul unde urmează a se zidi corpurile de clădire ce vor deservi ca Ambulatoriul pentru copii și tineret cu deficiențe, precum și Centrul de zi pentru copii și tineret. Aici s-a săvârșit Slujba de Sfințire sub protia Înaltpreasfințitului, așezând lucrările acestea sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.

Centru de zi pentru copii și tineret are ca misiune prevenirea abandonului și instituționalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire, educaţie, recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, orientare şcolară și profesională. Beneficiarii centrului de zi provin din familii cu domiciliul pe raza comunei Oituz și care se găsesc în situaţii de risc social. Este un serviciu care, prin intervenţia comunităţii, asigură copilului sau tânărului aflat în dificultate, protecţie și asistență socială, fără ca legăturile cu propria familie să fie întrerupte.

Necesitatea construirii unui Ambulatoriul pentru copii și tineret cu deficiențe este justificată deoarece numărul cazurilor de copii cu autism şi cu sindrom Down au cunoscut o creştere destul de alarmantă în ultimul timp, iar conform statisticilor o terapie aplicată de un profesionist creşte cu 50% şansele de recuperare în cazul copiilor cu autism şi de asemenea îmbunătăţeşte substanţial viaţa copiilor şi a familiilor acestora în cazul sindromului Down. Prin acest proiect se propune construirea unui Centru pentru copiii cu sindromul Down şi tulburări din spectrul autist.

După Sfințire, toți cei prezenți au mers în Corpul principal al Așezământului unde a avut loc inaugurarea Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Buna Vestire”, ce are ca scop înfiinţarea şi dezvoltarea unui sistem realist şi eficient de servicii sociale pentru familiile aflate în situații de risc la nivel local, capabil să asigure incluziunea socială a categoriilor vulnerabile către care se adresează, creşterea calităţii vieţii, tratament egal, nediscriminare şi dreptul la o viaţă demnă pentru locuitorii din comunitate. Printre obiectivele centrului se numără consilierea permanentă a femeilor aflate în criză de sarcină în vederea păstrării și nașterii copilului, îndrumarea tinerilor spre o viață morală, spirituală și intelectuală sănătoasă, susținerea și promovarea drepturilor copilului născut și nenăscut, oferirea unui suport familiilor cu mai mulți copii, sprijinirea mamei în creșterea copilului nou-născut prin oferirea de suport material și emoțional mai ales în primii ani ai vieții copilului, dar și realizarea unor campanii de informare și conștientizare asupra educației pentru viață în rândul tinerilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de folos duhovnicesc al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim adresat celor prezenți în care i-a îndemnat să prețuiască persoana și unicitatea ei, viața și toate darurile ce ne sunt trimise de Milostivul Dumnezeu. Ierarhul a apreciat de asemenea toată munca depusă de părintele Ilarion, alături de echipa de la Hârja, felicitându-i și încredințându-i de tot sprijinul și părinteasca dragoste.

Pr. Alexandru Pânzaru