Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba de priveghi pentru părinții protoiereului de Onești

În seara zilei de marți, 7 mai, a treia zi de Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Onești, slujba de priveghi pentru robii lui Dumnezeu Nicolae și Maria Zaharia, părinții după trup ai părintelui protoiereu Nicolae Zaharia. 

Aceștia au trecut la cele veșnice în urma unui nefericit accident de mașină petrecut în cea de a doua zi de Paști. La căpătâiul lor, pe lângă prieteni, cunoscuți și rude, au fost prezenți numeroși preoți din Protopopiatul Onești și nu numai, printre care părintele consilier eparhial Ilarion Mâță și părintele inspector eparhial Ioan Bârgăoanu, care s-au rugat Mântuitorului Iisus Hristos pentru odihna cu cei drepți în Împărăția Sa a sufletelor celor doi creștini vrednici, care rămân în amintirea celor care i-au cunoscut ca iscusiți șlefuitori de suflete.

Înzestrați fiind de Dumnezeu cu alese calități sufletești, domnul Nicolae și doamna Maria Zaharia au sădit, cu dragoste și smerenie, cuvântul lui Dumnezeu în sufletul singurului lor copil, părintele Nicolae, transmițând valorile și virtuțile cu care trebuie să-și împodobească sufletul creștinul ce dorește Împărăția lui Dumnezeu.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat părintelui protoiereu, familiei sale și tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură și de mângâiere, în care și-a manifestat compasiunea și a îndemnat la nădejde, întrucât moartea nu trebuie percepută ca un sfârșit, ci ca o nouă naștere, în Împărăția Cerească:

Asistăm la un Paște special al celor doi care atât de mult s-au iubit încât au vrut să plece unul lângă altul. Pentru ei a fost o zi de Paște, o trecere la o viață autentică. Noi am venit să facem priveghi pentru doi oameni care s-au iubit, au muncit o viață și au plecat împreună. De aceea, ar trebui să ne bucurăm. Ei nu au fost doi, ci au fost unul, întrucât căsătoria presupune unitatea celor doi. Eu nu vă pot zice decât «Bucurați-vă!», că am văzut pe Domnul Înviat și că a luat două suflete pereche care se odihneau unul în altul. Să ne iubim așa cum s-au iubit cei doi, căci în Hristos dacă iubești nu vei muri niciodată. Părinții nu mor niciodată, pentru că îi pomenim în rugăciune. Să ne iubim și să ne vedem la ușa Raiului! Cei care au plecat să fie rânduiți de Dumnezeu să ne deschidă și nouă, celor care am rămas în Valea plângerii, Raiul!”.   

Slujba de înmormântare va avea loc în ziua de joi, 9 mai, începând cu ora 12, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii. 

Veșnică să le fie pomenirea! Hristos a Înviat!

(Pr. Florin Robert Blănaru)