Hram la Parohia „Sf. Trei Ierarhi” – Buhuși

Joi, 30 ianuarie 2020, a avut loc la Parohia „Sf. Trei Ierarhi” – Buhuși, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii bisericii parohiale.

Părintele protopop Vasile Cozma a dat curs invitației părintelui paroh Pelin Florin de a participa la acest moment liturgic dedicat Sf. Trei Ierarhi și de a aduce binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim credincioșilor din această comunitate.

În cuvântul de învățătură părintele protopop a evidențiat în contextul „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” faptul că acești mari „dascăli ai lumii” au primit din copilărie o educație creștină desăvârșită, iar mamele lor reprezintă un model pentru mamele de azi: „Mamele creștine din secolul al IV-lea și părinții, în general, au avut o conștiință a responsabilității de a crește copiii în credință, a-i face iubitori de Hristos și de Biserică și a-i îndemna să fie milostivi”. A fost subliniat și faptul că acești Sfinți Părinți sunt dascăli nu numai pentru monahi, nu numai pentru teologi, ci pentru toate persoanele, de aceea sunt numiți „mari dascăli ai lumii”.

Tot acum, părintele protopop a amintit că sărbătoarea comună a Sfinților Trei Ierarhi a fost stabilită chiar la inițiativa lor, printr-o minune, pentru a opri dezbinarea dintre unii creștinii care îl cinsteau mai mult și îl considerau mai mare pe Sfântul Vasile sau alții pe Sfântul Grigorie ori pe Sfântul Ioan și că acest lucru ne învață că sfinții nu concurează între ei, ci se completează.

A fost apreciată activitatea pastoral – misionară și administrativă a celor doi preoți din această parohie, pr. Pelin Florin și pr. Rugină Claudiu, desfășurată cu sprijinul credincioșilor, iar la final a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru ctitorii trecuți la Domnul.