Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei a vestit Nașterea Domnului la Moinești

Marți, 6 decembrie, la Centrul Cultural „Lira” din Moinești a avut loc cea de-a XI-a ediție a tradiționalului concert de colinde organizat de Protopopiatul Moinești în parteneriat cu Primăria Municipiului Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și sub directa coordonare a părintelui protopop Costel Mareș.

Intitulat Iisus, bine-ai venit”,  concertul extraordinar de colinde i-a avut ca invitați speciali pe membrii Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, condus de Arhid. Mihail Bucă, dar și pe interpretele de muzică populară, colinde și pricesne, Suzana și Daciana Vlad, iar în deschiderea concertului, au colindat elevii moineșteni ai Ansamblului folcloric Moineșteanca, coordonat de doamna profesoară Marinica Ifrim. Gazda evenimentului a fost părintele arhidiacon Ciprian Ioan Ignat, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În deschiderea serii, părintele protoiereu Costel Mareș a urat bun venit tuturor, a adresat mulțumiri tuturor partenerilor care au făcut posibilă organizarea concertului a mulţumit tuturor celor care au făcut posibil acest moment de excepţie, Înaltpreasfinţiului Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare, dar şi pentru sprijinul oferit, Consiliului Local și domnului primar Valentin Vieru pentru implicarea în organizare, dar şi tuturor celor de faţă care, prin prezenţa lor au înfrumuseţat evenimentul.

De asemenea a adus aminte de continuitatea proiectului și de momentul special ales pentru concert: „Continuăm această tradiție de a promova frumusețea sufletului românesc, concretizată prin colindul cel bun și sfânt. Sfîntul Nicolae, pe care biserica noastră îl prăznuiește în fiecare an în ziua de 6 decembrie, vine de ziua lui cu acest dar minunat, oferit tuturor iubitorilor de cult și de cultură. Este un concert inedit pentru că cele două grupuri care vor cânta și ne vor încânta, sunt pentru prima dată în Moinești.”

În continuare, părintele Ignat a iterat momentul deosebit al evenimentului: „E seara zilei lui Moș Nicolae, când cu toții ne-am bucurat de darurile revărsate de Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Nicolae în sufletul fiecăruia. Este vorba și de darul colindului oferit în cadrul concertului „Iisus bine-ai venit!”. Dincolo de dimensiunea sa harică, liturgică, misionară, concertul de colinde își arată și menirea culturală, adunându-ne în această seară pentru a ne bucura de frumoasa glăsuire a cântărilor tradiționale, împletind acordurile psaltice ale cântării la strană în parohie sau în mănăstire cu glăsuirea doinită a pricesnelor și cu bunele vestiri, pe care în preajma Crăciunului, le cântă deopotrivă copiii, tinerii, părinții și, cu glas moale, bătrânii.”

Pentru început, au venit în fața celor prezenți, copiii de la Ansamblul folcloric Moineșteanca al Clubului Elevilor din Moinești, coordonat de doamna Marinica Ifrim. Micul patriot Darius Andrioaie a rostit un poem dedicat României, iar mai apoi, toate glasurile cristaline au făcut introducerea evenimentului melodioasă, punând suflet în interpretarea câtorva colinde preluate, compuse sau adaptate de cercul de muzică populară.

În continuare, părintele arhidiacon Ignat, a făcut prezentarea pentru momentul cel mai așteptat  al concertului, invitând pe scenă Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, dirijat de Arhid. Mihail Bucă, ce a prezentat un repertoriu bogat de colinde deosebit și diversificat. Din inima ortodoxiei românești, de la Catedrala Patriarhală din București, aceștia au străbătut drumul către Moinești, spre a încânta publicul moineștean cu colinde care slujesc cântecului și rugăciunii, interpretând și binecunoscutul colind popular de la Mănăstirea Durău, cel care a dat și denumirea concertului, „Iisus bine-ai venit!”.

Al doilea moment al serii a fost al interpretelor Suzana și Daciana Vlad, care au adus spre audiție și spre încântarea tuturor, colinde tradiționale specifice Maramureșului, învățate în zona lor de la părinți, bunici, dar și câteva colinde compuse, care au fost ascultate în premieră la Moinești.

În încheierea serii, părintele secretar eparhial Ignat a mulțumit pentru evoluția celor ce au pășit pe scenă într-un astfel concert memorabil și emoționant, a mulțumit în numele publicului pentru valorile transmise prin fiecare colind și a invitat pe toți cei prezenți, să sprijine cazul dorit spre a fi adus în atenție de către Protoieria Moinești, vorbind despre prunca Irene-Ecaterina, care suferă de leucemie acută mieloblastică, boală ce poate fi tratată cu citostatice. Momentan, Irene se află sub îngrijirea atentă a doctorilor de la Secția Oncologică de Hematologie Pediatrică a Spitalului Fundeni din București și de aceea donațiile vor fi îndreptate către această instituție. Ca și în edițiile precedente, voluntari ai Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Moinești, au ajutat la colectarea donațiilor la ieșirea din Centrul Cultural Lira și prin bunătatea participanților evenimentului de suflet, au ajuns la suma de 8500 lei. 

Mai apoi a invitat la cuvânt pe domnul primar Valentin Vieru, care a transmis un gând bun de credință, speranță, liniște și sărbători binecuvântate tuturor, și desigur, pe părintele protoiereu Costel Mareș, care a mulțumit din nou partenerilor și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui concert de colinde, a mulțumit tuturor pentru prezență și a transmis urările de sănătate și bucurie, pace și lumină în suflete pentru Sfintele sărbători ce se apropie: „Prin prezența dumneavoastră faceți ca de fiecare dată acest minunat eveniment să fie unul care să fie de referință pentru zona noastră și pentru Arhiepiscopia noastră!”

La final, cu emoții vizibile, toţi cei prezenţi au intonat tradiționalul colind „O, ce veste minunată!”.

 (Prs. Anca Balaban)