Proiectul eparhial catehetic “Vacanță în tinda Bisericii” a continuat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohiile Podu Turcului 2, Petrești, Gheorghe-Doja, Răcăciuni și Măldărăști din Protoieria Sascut.
În perioada 22-28 august, copii de toate vârstele din parohiile menționate participă la diverse activități educative, dar și din cele menite să îi binedispună pe cei mici.
Parohia Podu Turcului 2 desfășoară cea de-a doua ediție a școlii de vară în acest an. Dacă în prima ediție au participat 89 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, în cea de a doua sunt implicați 58 de copii din comunitate, având un program diversificat, zilnic, de la ora 9.00 la ora 16.00. În colaborare cu reprezentanți ai Jandarmeriei, celor mici le-a fost prezentat un program de antrenament și o demonstrație de prindere a infractorilor. De asemenea, în mijlocul lor a fost adusă o brigadă de câini special antrenați, care i-a încântat pe copii.
Pe lângă alte jocuri și concursuri, participanții au participat și la cateheze, cum ar fi “Despre rugăciune”, “Pericolul utilizării în exces a Internetului”, “Ce înseamnă a fi un copil bun față de părinți și Dumnezeu”. Programul a inclus și o excursie la Salina Târgu Ocna, apoi la Slănic, unde copiii au parcurs traseul celor 300 de scări.
Parohia Petrești, sub coordonarea părintelui Timoșenco Florin, desfășoară activități preponderent în natură, copiii realizând drumeții către principalele obiective aflate în inima Munților Bucegi: Peștera Ialomiței (loc magic de inițiere și conservare a spiritului daco-românesc), Babele, Sfinxul, Vârful Omu și altele.
Părintele Sergiu-Ionuț Hărăbor, de la Parohia Gheorghe-Doja, a îmbogățit cunoștințele tinerilor participanți prezentând mai multe cateheze despre Sfânta Biserică, obiectele liturgice care se găsesc în Sfântul Altar, importanța rugăciunii în viața credinciosului cu explicarea rugăciunii “Împărate Ceresc” și a Sfintelor Taine ale Bisericii. De asemenea, sunt desfășurate activități în aer liber (tenis, volei, baschet, vizionare de film, picnic), precum și o vizită la Conacul Gheorghe Buzdugan (secolul XX) și la Muzeul “Preot Vasile Heisu” de la Răcăciuni.
Tinerii din Parohia Răcăciuni au realizat împreună un banner, au ascultat cateheza intitulată “Explicarea și semnificația veșmintelor preoțești”, asistând la ritualul îmbrăcării preotului, dar și la realizarea Sfintei Proscomidii. Copiii au realizat o drumeție pe meleagurile satului împreună cu părintele paroh Andronic Sebastian și părintele slujitor Florin Mocanu, cei mici descoperindu-L pe Dumnezeu prin observarea Creației Sale. Ultima zi a taberei de vară a avut drept scop conștientizarea cu privire la pericolele ascunse din spatele Internetului, tinerii vizionând filme educative care le-au arătat că răul poate fi accesat doar printr-un click și din acest motiv ei trebuie să fie selectivi în ceea ce privește conținutul urmărit on-line.
În Parohia Măldărăști toți cei implicați au săvârșit mai întâi rugăciunea pentru călătorie, apoi, alături de părintele paroh Pagu George, au plecat în pelerinaj la mănăstirile din județul Vaslui, au vizitat Grădina Zoologică din Bârlad, iar prânzul a fost servit la Mănăstirea Bujoreni. Pe lângă toate acestea, au jucat diferite jocuri interactive și educative, au vizionat filme cu tematică creștină și au mers la teatrul de păpuși. (Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)