Final de proiect eparhial și inagurarea noului sediu al Protoieriei, la Onești

28 Septembrie 2017

Reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, precum și preoți, profesor, alături de numeroși elevi au luat parte astăzi, 28 septembrie, la încheierea celei de-a V-a ediții a proiectului eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, desfășurată la Onești. Cu același prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a inaugurat și sfințit noul sediu al Protoieriei Onești.

Unul dintre cele mai mari proiectele educațional-filantropice derulate în Patriarhia Română, ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, în cadrul căruia câteva mii de copii primesc rechizite pentru începutul anului școlar, s-a încheiat în această după-amiază la Onești. Desfășurat pentru al cincilea an consecutiv în Eparhia Romanului și Bacăului, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, proiectul s-a bucurat de prezența ierarhului, care s-a rugat alături de numeroșii elevi de la școlile și colegiile oneștene, dar și din instituțiile de învățământ aflate în cuprinsul Protopipiatului Onești, participanți la acest eveniment. Rugăciunile specifice acestui moment s-au împletit cu entuziasmul manifestat în mod deschis de copii care, la final, s-au lansat într-un dialog al bucuriei cu ierarhul. ”Vă mulțumesc pentru că ați venit cu toții, aici, să luați binecuvântare la acest început de an școlar. Dumnezeu să vă ocrotească, să vă lumineze mintea și sufletul cu dragostea Sa”, le-a urat Înaltpreasfinția Sa, adresând un mesaj de apreciere și profesorilor prezenți la eveniment. Desfășurată în Piațeta ”Regina Maria”, lângă monumentul eroilor, frumuseții sărbătorii s-a adăugat emoția sfântă din slujba de pomenire a celor s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și integritatea poporului român, prilej cu care, alături de chiriarh, copiii au depus florile recunoștinței pe lespedea de marmură ridicată în cinstea înaintașilor.

Sărbătoarea copiilor din Protoieria Onești a fost urmată de un alt moment important pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, respectiv inaugurarea și sfințirea de către Înaltpreasfințitul Ioachim a noului sediu al Protoieriei Onești, cu hramul ”Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”. La acest eveniment au mai participat alături de Înaltpreasfinția Sa, doamna Maricica Lumința Coșa, prefect de Bacău, domnul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, și domnul Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești, precum și alți invitați. În cuvântul rostit, ierarhul a mulțumit autorităților județene și locale care au înțeles rolul și importanța Bisericii în viața comunității, implicându-se în susținerea acestui obiectiv. ”Am căutat cu timp și fără timp, să găsim un spațiu, un loc unde preoții acestui Protopopiat să se întâlnească cu ierarhul pentru a discuta felurite aspecte ale vieții administrativ-cultural și filantropice. Le mulțumesc tuturor celor care au fost receptivi și au găsit posibilitățile pentru un sediu. Mulțumim domnului președinte al Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, și domnului primar Nicolae Gnatiuc, al municipiului Onești. Trebuie să ne angajăm la înnoire și sperăm ca, având ajutorul oamenilor de bine, să continuăm aceste lucrări”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa, evidențiind și implicarea preotului protopop Ioan Bârgăoanu.

Istoria clădirii în care, începând de astăzi, 28 septembrie, își desfășoară activitatea una dintre cele mai dinamice protoierii din acestă Eparhie, a fost făcută de preotul Ioan Bârgăoanu. Acesta a evidențiat faptul că după o muncă asiduă, în care s-au implicat și părinții slujitori ai acestei protoierii, în doar 124 de zile, s-a reușit schimbarea la față a unui spațiu care, prin inaugurare, devine sediu administrativ al Protopopiatului și nu numai. La rândul său, protopopul de Onești a mulțumit președintelui Consiliului Județean și primarului municipiului Onești care, alături de membrii consilieri ai celor două instituții, au susținut acest proiect al Eparhiei Romanului și Bacăului. ”Este un moment al bucuriei și al împlinirii”, avea să remarce și președintele Consiliului Județean Bacău, la finalul acestei inaugurări.

(Pr. Constantin Gherasim)