Festivitate de încheiere a „Atelierelor vacanţei” în Parohia Păltinata

12 Septembrie 2016

Duminică, 11 septembrie 2016, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Păltinata din Protopopiatul Onești, a avut loc un mic spectacol ce a încununat activităţile copiilor la „Atelierele vacanţei”, încheindu-se astfel cea de-a patra ediţie a unei veri pline de surprize şi colaborări intense cu tinerii.

La atelierele din acest an, membrii Grupului de Cateheză al Parohiei Păltinata, au participat la cursuri de teatru, muzică, desen, handmade şi dans, anul acesta urmărindu-se promovarea valorilor naţionale şi catehizarea tinerilor, respectându-se tema anului omagial. Prieteniile vechi legate la ediţiile anterioare au fost consolidate prin jocurile de echipă şi cursurile interactive. Emoţia a fost intensă în vara aceasta, deoarece copiii i-au primit în mijlocul lor pe tinerii de la „Centrul Educativ” Târgu Ocna, care le-au împărtăşit din poveştile lor de viaţă.

            Devenită deja o tradiţie, festivitatea de încheiere a reuşit să oglindească abilităţile dobândite de copii în această vară. Micii artişti au recitat poezii, au cântat piese din repertoriul tradiţional - românesc, au interpretat fabule şi fetele au dansat pe ritmuri de charleston. Bijuteria spectacolului de final a fost punerea în scenă a unei adaptări după piesa de teatru „Du-te vreme, vino vreme” scrisă de IPS Bartolomeu Anania. Mesajul piesei a fost că fiecare dintre noi este un Făt-Frumos care prin rugăciune intră în împărăţia „tinereţii fără bătrâneţe şi vieţii fără de moarte”, iar timpul reprezentat de Juma-de-om e transfigurat prin relaţia cu Dumnezeu Cel atemporal.

            Bucuria copiilor a fost amplificată de prezenţa în mijlocul lor a Părintelui Daniel- Ionel Marari - Directorul Centrului Catehetic „Cuvioasa Parascheva” (Biroul de Catehizare) din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, a doamnei Raluca Alupei – asistent social al Protoieriei Onesti, a domnului Valerică Mihalcea – primarul comunei Gura – Văii, a doamnei Enache Viorica – director al Şcolii Gimnaziale Temelia, a altor cadre didactice, preoţi, părinţi şi bunici. Fiecare invitat a ţinut un cuvânt prin care şi-a exprimat dragostea şi aprecierea faţă de micii artişti, evenimentul încheindu-se cu premierea copiilor prin acordarea de diplome, rechizite şi dulciuri.  Spectacolul a oferit enoriaşilor parohiei speranţa şi nădejdea că generaţia tânără păstrează zestrea valorilor tradiţionale şi a credinţei noastre strămoşeşti. (Pr. Valentin Chircu)