Festivitate de deschidere a anului școlar 2023-2024 la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

În prezența reprezentanților Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a autorităților naționale și locale, elevii seminariști au participat la ceremonia de deschidere a noului an școlar 2023-2024.

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, înființat în anul 1858 ca seminar teologic, în care urmau să se instruiască aspiranții la primirea preoției, este școala în care activitatea didactică are loc cu binecuvântarea arhiepiscopului Romanului și Bacăului, a Înaltpreasfințitului Ioachim.
Pe data de 11 septembrie 2023, începutul noului an școlar a fost marcat, în prezența membrilor comunității educaționale a acestui liceu, printr-o ceremonie în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni de mulțumire și de slăvire a Părintelui ceresc regăsite în rânduiala slujbei de Te-Deum, la care au slujit preoți profesori din seminarul romașcan.
Delegați ai Înaltpreasfințitului Ioachim la eveniment au fost preacuviosul părinte arhimandrit Andrei Ioniță, preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae Dănilă și pr. consilier Valentin Gheorghe Băltoi. La sfârșitul slujbei, părintele consilier a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Ioachim, adresat asistenței:
Tinerii care se formează sub aripa protectoare a Bisericii și care își hrănesc mintea și inima din cuvintele nemuritoare ale Evangheliei, trebuie să fie următori ai apostolilor și misionari pentru vremurile de astăzi, actualizând mesajul hristic pentru a hrăni și călăuzi sufletele creștinilor în contextul noilor mutați culturale și religioase actuale. De aceea îi îndemnăm pe tinerii care urmează cursurile Liceului Teologic să asimileze cu responsabilitate învățăturile dascălilor lor, pentru ca prin efortul misionar pe care îl vor desfășura în societate, să mărturisească pe Hristos și să fie factorii care să semene între oameni pacea și concordia, adevărul și dreptate. Pe părinții elevilor prezenți astăzi la ceremonia de deschidere a noului an școlar îi îndemnăm să poarte de grijă copiilor care urmează cursurile acestei instituții de învățământ teologic, sprijinindu-i în demersul lor educațional și să conlucreze cu profesorii pentru ca efortul lor comun să fie în beneficiul moral și intelectual al propriilor copii care mâine vor fi slujitorii sfintelor altare și formatori de conștiințe. În acest context al unui nou început și cu gânduri animate de speranță, adresez cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, dar și tuturor elevilor seminariști, părintești binecuvântări însoțite de cele mai alese gânduri de prețuire și urări de sănătate, putere de muncă, inspirație, rezultate frumoase celor care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat și Bun venit celor care, începând cu anul acesta, poartă cu emoție numele de seminarist”.
Totodată, alături de comunitatea educațională a fost domnul profesor Laurențiu Dan Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, doamna profesor Dana Lăcrămioara Păiuș, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Neamț și domnul economist Leonard Achiriloaie, primarul municipiului Roman. Toți reprezentanții autorităților au încurajat elevii aflați în fața unui nou început, cel mai apreciat mesaj fiind cel adresat de domnul deputat, care a asemănat în mod alegoric pelerinajul fiecărui tânăr spre școală și spre devenirea personală cu legătura tainică dintre Mirele Hristos și Biserică, școala reprezentând prin însăși ethosul ei ca instituție o veritabilă formă de eclesiologie practică.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru