Federația Filantropia a Patriarhiei Române a sprijinit familiile afectate de inundații din Comuna Oituz, Județul Bacău

11 Septembrie 2018

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la propunerea Federației Filantropia reprezentată de Pr. Cons. Patriarhial Ciprian Ioniță, Președintele organizației, IOCC (International Orthodox Christian Charities) a direcționat resurse financiare pentru situații de calamitate Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei române.

Zilele acestea, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja" a finalizat campania umanitară de întrajutorare a mai multor familii din Comuna Oituz, județul Bacău, afectate de inundațiile din perioada 27 – 29 iunie 2018.

Patriarhia Română, prin intermediul Federației Filantropia, a reușit să direcționeze fonduri ale solidarității sociale către familiile mai sus amintite, campanie umanitară la care s-a alăturat și IOCC,  cu sediul în Baltimore – Maryland (SUA), cu un aport financiar de 3000 $, fiind o prestigioasă organizație umanitară mondială aparținând Bisericii Ortodoxe, ce sprijină comunitățile afectate de calamități sau dezastre naturale, cât și proiecte comunitare pentru dezvolatrea infrastructurii sociale de care are în mod fundamental nevoie o comunitate.

La sfârșitul lunii iunie, mai multe familii din comuna Oituz, județul Bacău, mai ales din localitățile Ferăstrău și Hârja, au fost grav afectate de ploile abundente, casele multora dintre aceste familii nemaifiind locuibile. Acest lucru a determinat reacții imediate la nivel de Centru eparhial, care,prin intermediul Sectorului Social-filantropic și Protoieriei Onești, a intervenit pentru a răspunde nevoilor de bază, asigurând alimente de trebuință imediată. Pe de altă parte, Patriarhia Română și IOCC, partener în multe proiecte al Federației Filantropia, au direcționat resursele financiare necesare Asociației de la Hârja, care a avut misiunea de a achiziționa materiale de contrucție și a plăti manopera contructorilor care au reparat toate imobilele afectate de inundații. Drept urmare, au fost achiziționate mai multe bunuri precum: vopsea lavabilă, glet, plasă glet, adeziv gresie, sort, ciment, chit gresie, gresie, lambriu de tavan, var, polistiren, electrocasnice și mobilier.

Familiile sprijinite prin această campanie de ajutorare aduc, și pe această cale, sincere mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Federației Filantropia, organizației mondiale a Bisericii Ortodoxe IOCC, Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care, prin sprijinul oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cât și Asociației "Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja", s-a preocupat de achiziția tuturor bunurilor și plata constructorilor. (Pr. Ilarion Mâță)