Eroii neamului comemorați la Cimitirul Eternitatea din Roman

Vineri, 29 aprilie 2022, de sărbătoarea „Izvorului Tămăduirii”, care a coincis anul acesta cu „Ziua Veteranilor de Război”, în cimitirul Eternitatea, din Municipiului Roman, au fost comemorați cei care au luptat pentru apărarea patriei și a credinței.

Acest eveniment s-a desfășurat la Monumentul Eroilor, din cimitirul Eternitatea, bucurându-se de participarea preoților romașcani, ai reprezentanților Primăriei Roman și ai Armatei.

Evenimentul a debutat cu Slujba Parastasului, sub protia părintelui Dan Alexandru Antoce, protopop al Protoieriei Roman, la finalul căreia au luat cuvântul domnul primar Leonard Achiriloaei și domnul colonel Silviu-Ionel Puluc, comandantul Garnizoanei Roman.

Manifestația s-a încheiat cu onoruri militare și depunere de coroane la Monumentul Eroilor.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de "veteran de război", în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. 

Pr. Bogdan Palcău