Ediția a XXII-a a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la final

Luni, 16 mai 2022, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, în cea de-a doua zi a manifestărilor cultural-religioase cunoscute sub denumirea de Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXII-a, Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost comemorat cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea sa în ceruri.

Încă de la primele ore ale dimineții, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, soborul slujitorilor din care au făcut parte preoți protopopi ai celor cinci protopopiate ale Eparhiei Romanului și Bacăului și preoți profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru sufletul Ierarhului comemorat.

După citirea Sfintei Evanghelii, preotul Ionuț Alexandru Amărinii, directorul instituției de învățământ teologic ortodox romașcan, a adresat celor prezenți un cuvânt omagial în care a adus în actualitate aspecte din viața Episcopului Melchisedec, accentuând latura didactică a formării sale ca elev și teolog, dar și calitatea de pedagog de școală și de promotor al învățământului teologic.

Tot în cadrul liturgic, diaconul Constantin Iulian Amarie a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor, credincioșii prezenți și elevii seminariști, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, s-au deplasat în procesiune de la Catedrala arhiepiscopală la mormântul Episcopului Melchisedec, situat în incinta Fundației „Episcop Melchisedec”. Aici au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru familia iararhului comemorat, iar un grup de copii de la Școala Primară Mușatinii a prezentat un scurt program artistic dedicat ocrotitorului Fundației romașcane.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit tuturor celor care au participat la organizarea evenimentului cultural-religios Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXII-a, adresat câteva gânduri .....

În bucuria Învierii ne bucurăm astăzi la zi de mare prăznuire, când comemorăm 130 de ani de la nașterea în ceruri a Episcopului Melchisedec, în numele căruia voi învățați în grădinița și școala de aici. La timpul său, Episcopul Melchisedec a adunat din cunoștințele vremii destulă știință care i-au adus supranumele de „cel mai învățat episcop al românilor”. În ultima parte a activității sale el a activat aici, la Roman, iar când Dumnezeu l-a chemat la veșnicele locașuri, el a lăsat ca testament să-i fie așezat trupul aici, în Grădina de flori, pentru a asculta glasurile nevinovate ale copiilor și a celor care se ocupă de plămada tânără și vie care constituie Trupul tainic al lui Hristos. În calitate de arhiepiscop al acestei Eparhii aduc un omagiu în această zi de pomenire a marelui episcop pentru că Dumnezeu a rânduit să adaug cărămida rânduită mie de Providență la edificiul spiritualității, întărite și de Episcopul Melchisedec într-o lume nestatornică asemenea celei în care trăim în zilele noastre.

La finalul evenimentului au fost depuse coroane de flori la mormânt Ierarhului de către o delegație a Consiliului local Roman, precum și de membri ai Fundației „Episcop Melchisedec” Roman.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.