Ediția a V-a a evenimentului „Tânărul Oneștean”

Aflat la a V-a ediție, Tânărul Oneștean a adunat anul acesta tineri care au primit o chemare. Este chemarea lui Hristos, care nu strigă din istorie, ci din adâncul propriei lor ființe, după cum se exprima pr. Gheorghe Calciu. Aceasta chemare s-a descoperit în toate zilele acestui eveniment prin strigătul „Hristos în mijlocul nostru – Este și va fi”, prin care tinerii își începeau fiecare zi și activitate.

Cu Hristos în minte și în inimă, tinerii voluntari și participanți, împreună cu pr. protopop Ioan Bârgăoanu și doamna preoteasă Mihaela Chircu, asistent social în cadrul Protopopiatului Onești, au readus la viață Tânărul Oneștean.
Un tânăr care cunoaște durerea și suferința celor atinși de vreme, Tânărul Oneștean a călătorit la Hârja, cercetându-i pe cei vârstnici în ziua de 21 august, prin participarea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Bacău, context în care s-au bucurat de Hristos în Sfânta Liturghie în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Tânărul Oneștean este preocupat și de aspectele urbei, context în care a vizitat în ziua de 22 august și Primăria Municipiului Onești, iar prin intermediul unei vânători de comori, a reușit să parcurgă fiecare spațiu al Oneștiului care ascunde o poveste, descoperind pas cu pas locul nașterii acestei tinereți fără de moarte.
Tradiția și chemarea lui Hristos și-au auzit ecoul la „Schitul Sf. Cuv. Eftimie cel Mare” – Poieni, unde Tânărul Oneștean a participat la „Concursul de Toacă și Ie Moldovenească”, în ziua de 23 august, pus în scenă de către gazdele acestui spațiu idilic, pr. Stareț Claudiu Panțâru și pr. Andrei Turcu, paroh la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Târgu Ocna.
Cu gândul spre ediția a VI–a și cu dorința în suflet spre Împărăția lui Dumnezeu, întâlnirea prilejuită de Tânărul Oneștean s-a încheiat sub chipul unei inimii, surprinzând prin aceasta chemarea lui Hristos, care i-a transfigurat pe toți într-un gând și o simțire, strigând pentru ultima oară, pentru acest an: „Hristos în mijlocul nostru – Este și va fi”, strigăt ce a devenit ecoul chemării pentru anul viitor.
La acest moment, în care „Tânărul Oneștean” a adus prospețimea tinereții în Onești, au fost adresate mulțumiri organizatorilor, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru arhiereasca și părinteasca binecuvântare, pr. Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, inițiatorul acestui inedit proiect, domnului Victor – Laurențiu Neghină, un tânăr veșnic al Oneștiului, sensibil la nevoia aproapelui pe care-l păstorește din calitatea de primar, doamnei preotese Mihaela Chircu și părintelui Valentin Chircu organizatorii neobosiți ai evenimentului, dar mai ales voluntarilor Asociației Tinerilor Ortodocși Români – Onești, care au înțeles chemarea Tânărului Oneștean și pentru patru zile au fost una, în gând și în faptă pentru tinerii participanți.