Ediția a II-a a Proiectului Eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun?”, în Protopopiatul Bacău

24 Noiembrie 2021

Joi, 18 noiembrie 2021, Protoieria Bacău a fost gazda întâlnirii care a stabilit cadrul desfășurării de anul acesta a Proiectului Eparhial intitulat sugestiv „Vrei să fii bun de Crăciun?”.  Invitații au fost profesorii de Religie Ortodoxă ale instituțiile școlare din Municipiului Bacău, alături de coordonatorul lor, părintele Adrian Alexandrescu, inspector școlar la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

Întâlnirea a început prin prezentarea unui film de câteva minute în care au fost derulate câteva dintre imaginile care au surprins bucuria pe care cei 2500 de copiii au avut-o atunci când scrisoarea lor către Dumnezeu a fost împlinită, iar aceștia au primit darurile pe care și le-au dorit. Părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a mulțumit cadrelor didactice pentru implicarea exemplară pe care au dovedit-o, dar și pentru faptul că au mediatizat elevilor și familiilor lor acest proiect, lansând totodată invitația de a mai fi părtași și anul acesta la o bună și rodnică derulare a proiectului. 

În continuare, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistentul social al Protoieriei Bacău și coordonatorul proiectului la nivel de protopopiat, a cuprins în câteva cuvinte ceea ce a însemnat acest proiect pentru preoții celor peste 50 de parohii rurale care au primit daruri, dar și pentru comunitățile pentru care a fost prima dată când cineva le-a oferit un ajutor și o bucurie. Acțiunea amplă de anul trecut a proiectului a adus o mulțumire sufletească de ambele părți, dăruitor și primitor, dar a creat și anumite așteptări în sufletul copiilor anul acesta, drept pentru care se dorește o implicare cu mult folos, la fel ca în precedentul creat, a relatat părintele asistent profesorilor prezenți. 

După aceasta s-au stabilit câteva detalii organizatorice precum spațiul depozitării cadourilor care anul acesta va fi în cadrul școlilor, dar și livrarea lor către parohiile identificate de către Protoieria Bacău. La finalul întâlnirii, cadrele didactice au mărturisit despre bucuria personală pe care au avut-o ca actori ai acestui demers, dar au relatat și despre dragostea cu care elevii lor au pregătit darurile semenilor lor, pentru a le arăta că nu sunt singuri și că Hristos mângâie și iubește pe fiecare în parte. 

Acest proiect se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi își propune ca împreună cu unitățile de învățământ din Municipiul Bacău, să ofere cadouri copiilor din familiile nevoiașe ale parohiilor Protoieriei Bacău. Modul de lucru al proiectului constă în faptul că micuţii redactează o scrisoare de mulțumire către Dumnezeu, în care cer și un mic dar. Scrisorile sunt apoi procesate în cadrul protoieriei și oferite profesorilor de Religie care la rândul lor le distribuie elevilor ce vor împlini smeritele cereri ale aproapelui lor.