Două tinere au luat azi chip îngeresc la Mănăstirea Diaconești

20 Noiembrie 2021

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 20 noiembrie, la Mănăstirea Diaconești, a avut loc slujba tunderii în monahism a două tinere rasofore.

După oficierea slujbei de Priveghere la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului în biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Diaconești, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat rânduiala tunderii în monahism a tinerelor care au primit numele de Veronica și Ana.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat importanța evenimentelor care au avut loc astăzi la Mănăstirea Diaconești:

„Au avut loc astăzi la Mănăstirea Diaconești două evenimente majore pentru viața unei mănăstiri: sfințirea unei biserici și tunderea în monahism a două tinere. Acestea sunt evenimente care nu se mai repetă în viața unei biserici sau a unui om.

În fapt de seară, la Privegherea la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Ierusalim, o sărbătoare mult-iubită de călugări, două tinere au luat chipul îngeresc, consacrându-și viața lui Hristos, alegând să trăiască în mănăstire. Cele două călugărițe, iubind pe Hristos, auzind de „mirele Hristos”, au dorit să se afierosească acestui mire și așa au luat calea călugăriei.”

În continuare ierarhul a adăugat:

„A fi călugăr înseamnă a lua crucea și a urma lui Hristos. Dar aceasta nu înseamnă a purta crucea pe care ai ales-o tu, ci cea pe care Hristos a pus-o pe umerii tăi. La călugărie spunem că cel care devine monah ia „chip îngeresc”, căci, angajându-se la sărăcie, curăție și ascultare necondiționată, el făgăduiește să ducă o viață îngerească, scopul său fiind mântuirea.”

Seria evenimentelor de la Mănăstirea Diaconești se va încheia mâine, duminică, 21 noiembrie, cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești la praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică. (Mioara Ignat)