Doliu și tristețe în Parohia Fundu Tutovei

Tinerii care au pierit în mod tragic în data de 5 august a.c. din satul Fundu Tutovei au fost înmormântați astăzi 9 august în cimitirul comunei Plopana din județul Bacău. Slujba de înhumare a fost oficiată de către un sobor de preoți sub protia părintelui Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, la ea participând câteva sute de tineri și mulțime de credincioși.

Multă durere, zeci de coroane de flori, tineri și copii cu tricouri imprimate cu chipul celor doi prieteni ai lor ar putea defini atmosfera ce a cuprins satul băcăuan.

Preoți, credincioși și peste 200 de tineri veniți din întreaga comună, dar și din municipiul Bacău, au participat la slujba de înmormântare ce a fost oficiată în biserica parohială din localitatea băcăuană pentru cei doi adolescenți care și-au pierdut viața în urma tragicului accident rutier petrecut în după-amiaza zilei de 5 august, pe DN-2 F, în afara localității Fundu Tutovei, din comuna Plopana.

În cadrul slujbei religioase, părintele protopop Costică Busuioc a transmis mesajul IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

,,Înaltpreasfințitul Ioachim vă roagă, dragi părinți și pe dumneavoastră tineri și vârstnici, să purtați în credința cea smerită a genunchiului plecat pe Alin și Vasilică, să spuneți doar atât, că a luat Dumnezeu din localitatea dumneavoastră ce a fost desăvârșit, curat, deplin pentru ca Cerul să se deschidă, pentru ca prin jertfa lor să se descopere și să se înalțe sufletele noastre, pentru ca prin jertfa lor să descoperiți adevărata credință, pentru ca prin jertfa lor să mențineți făclia și candela aprinsă a dreptei credințe, fiecare în ușorii casei sale”.

 În cuvântul de mângâiere, părintele protopop a mai spus:

,,Întristată adunare, am luat act de cele care s-au împlinit cu tristețe și cu părere de rău, în localitatea domniilor voastre. Și având aici, pe catafalc, pe cei care trăiau mai ceva precum frații și prietenii, de sfat și de binecuvântare nu pot decât să plec genunchiul înaintea proniei lui Dumnezeu și să mă gândesc la cuvintele pe care Scriptura le mărturisește și ne învață...

Așadar iubiții noștri, când s-au frânt niște aripi ale celor care încercau să înțeleagă idealul vieții în chip de nevătămare, fără de păcat, netrăindu-l și necunoscându-l în trup și suflet, atunci Dumnezeu a binevoit ca, coborând către dânșii și către noi, pe deoparte să ne cearnă, iar pe de altă parte să ne înțeleagă de taina credinței fiecăruia dintre noi, pentru că altfel nu putem înțelege cum este cu putință ca părinții să-și îngroape proprii lor copii... Modul de existență al oamenilor este timpul. Modul de existență a lui Dumnezeu este veșnicia, și iarăși înțelegem de ce la plinirea vremii Dumnezeu coboară către noi îmbrăcând ceea ce este al nostru, afectele noastre. Și după ce pe acestea le-a sfințit prin pătimiri și cruci le așază pe tronul Preasfintei Treimi și acolo, dragii mei, El, ca Fiu al Tatălui, îndreptățit este ca să judece vii și morții, așa cum spunem în Simbolul niceo-constatinopolitan”.

La final, au fost citite de către preoți rugăciuni de dezlegare, aceștia rugându-se la Dumnezeu „pentru ca sufletele celor adormiți să meargă acolo de unde ființă și-au luat până la obșteasca Înviere, iar trupurile lor să se desfacă în cele dintru care au fost alcătuite”.

Tot acum, părintele protopop Costică Busuioc a oferit familiilor victimelor un ajutor financiar din partea Părintelui Arhiepiscop Ioachim.

Potrivit informațiilor oferite public de către Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, accidentul care a dus la decesul celor doi adolescenți a fost provocat de către un conducător auto de 18 ani, din Bacău, cu permis de doar câteva luni, care se deplasa către Bacău în data de 5 august 2017, iar când a ajuns în afara localității Fundu Tutovei, din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul volanului, a intrat în derapaj, a ieșit în afara părții carosabile, unde i-a spulberat pe cei doi pietoni, unul de 16 şi altul de 17 ani, din localitate, după care s-a răsturnat într-un lan de porumb.

(pr. Daniel Marari)