„Despre adolescență și adolescenți. Abordare transectorială a adolescenței”, la Centrul Oxigen Bacău

În data de 24 octombrie 2017, Sucursala Bacău a Colegiului Asistenților sociali din România (CNASR), alături de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”  și alți parteneri, a organizat evenimentul „Despre adolescență și adolescenți. Abordare transectorială a adolescenței”, la Centrul de sănătate „Oxigen” Bacău.

Adolescența este o perioadă foarte complexă a vieții, ofertantă ca  oportunități, dar marcată și de numeroase riscuri. Este caracterizată  prin creșterea gradului de vulnerabilitate, care apare odată cu  dificultatea de a controla emoțiile și comportamentele specifice  vârstei, cu intensitatea căutării de senzații, asumarea de riscuri,  impulsivitate și incapacitatea de a cântări consecințele acțiunilor  întreprinse pe termen lung.

Evenimentul și-a propus să aducă împreună profesioniști din domenii  diverse, asistență socială, psihologie, educație, sănătate, dar care au  ca beneficiari direcți adolescenții, cu scopul de a discuta despre  provocări, oportunități și soluții care să asigure diminuarea riscurilor  și vulnerabilităților.

Activitatea a debutat cu prezentarea pr. Liviu Burlacu, directorul Centrului de sănătate „Oxigen” Bacău, gazda evenimentului organizat de Colegiul Asistenílor Sociali din România, Sucursala teritorială Bacău.

Evenimentul a contiuna cu alte prezentări ce au abordat tematica adolescenței, intervenții ale unor speciliști din domeniile: asistență socială, psihologie, medicină, educație și psihoterapie.

Delegat al Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic, care a transmis arhiereștile binecuvântări, aprecierea și recunoștința față de toți actorii sociali cointeresați de provocările și reușitele adolescentului contemporan. Pr. Ilarion a susținut tema Voluntariatul social al adolescenților, în baza realității existente la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, unde sunt implicați în fiecare an, aproximativ 400 de tineri voluntari și 150 de cadre didactice.

Ultima inervenție a aparținut chiar unei adolescente care și-a povestiti viața, experiențele ei și aportul pe care îl aduce în societate.

La final, Președintele CNASR Bacău, Lucian Bodor, organizatorul evenimentului, a mulțumit pentru frumoasa și eficienta organizare a Centrului Oxigen, reprezentat de Pr. Liviu Burlacu, și întregii echipa care susține zi de zi persoanele aflate în dificultate, insitutuționalizate în acest centru cu renume la nivel național.

Parteneri în organizarea evenimentuntului au fost: Asociația Socio-Medicală ”SILOAM” – Centrul Izvorul Tămăduirii, Asociația Stop Drog – Centrul pentru sănătate ”OXIGEN” Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Bacău și Asociația Sfântul Voievod ”Ștefan cel Mare” - Hârja.

(Departamentul de comunicare și mass-media al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”).