Derularea Campaniei „Ascultă! Privește! Acceptă! Spune NU discriminării!”

În data de 18 februarie 2020, Sectorul Social - Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat la întâlnirea organizată de DGASPC Bacău, „Ascultă! Privește! Acceptă! Spune NU discriminării!” (eveniment despre persoanele cu dizabilitate vizuală și auditivă)”, întâlnire ce a avut loc în spațiul online, pe platforma ZOOM.

La invitația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, Sectorul Social- Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, coordonat de pr. consilier eparhial Ilarion Mâță, a participat la evenimentul online „Ascultă! Privește! Acceptă! Spune NU discriminării!”, o campaniei de informare și conștientizare a populației cu privire la statusul social, medical și comunitar al persoanelor cu dizabilități vizuale și auditive.

Această activitate face parte din proiectul „Incluziune socială prin servicii sociale în comunitate”  finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, proiect ce-și propune susținerea procesului de dezinstituționalizare și de prevenire a reinstituționalizării persoanelor adulte din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Comănești, prin asigurarea de servicii la nivelul comunității.

În deschiderea evenimentului doamna Virginia Popa, moderatorul întâlnirii, a prezentat contextul evenimentului, invitații și așteptările întâlnirii.

Domnul Narcis Jitaru, Subprefectul Județului Bacău, a vorbit despre importanța persoanelor cu dizabilitate în  societatea contemporană și despre calitățile indubitabile ale acestora.

Reprezentații celor două instituții, ai Asociației Naționale a Surzilor din România și ai Asociației Nevăzătorilor din România, au discutat despre comunicare, frumusețea persoanelor cu dizabilitate și noblețea lor sufletească.  

În încheierea evenimentului, domnul Bogdan Anicescu, interpretul în limbaj mimico – gestual din cadrul Guvernului și MAI, a acordat un interviu despre rolul persoanelor cu dizabilități în societatea contemporană.

Sectorul Social - Filantropic este colaborator ale acestor asociații prin intermediul proiectelor și programelor sociale și medicale dedicate persoanelor cu dizabilitate din Județul Bacău și Municipiul Roman.

(Ana Butucaru)