Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala din Roman

25 Aprilie 2019

Numeroși credincioși și pelerini au participat joi, 25 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la slujba Deniei celor 12 Evanghelii oficiată de un sobor de preoți și diaconi slujitori aflați sub protia părintelui Serafim Huzdup, consilier eparhial.

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată în seara zilei de 25 aprilie 2019 slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și a celor 12 Evanghelii. 

Una dintre cele mai impresionante, tulburătoare și expresive slujbe religioase, Denia celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de către părintele consilier eparhial Serafim Huzdup, alături de soborul preoților și diaconilor slujitori în sfântul locaș mușatin.

Ca și în anii anteriori, în timpul Antifonului al XV-lea, în dangătul clopotelor, Părintele Serafim a purtat pe umeri Sfânta Cruce, pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, purtând-o în mijlocul bisericii. Toți cei prezenți, preoți și credincioși și-au plecat genunchii închinându-se și rugându-se la picioarele ”Celui ce a spânnzurat pământul pe ape”, scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, reprezentând universalitatea mântuirii adusă de către Hristos, Dumnezeul înomenit.

Denia Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor. Pericopele evanghelice ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al suferințelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce. La finalul fiecărei Evanghelii citite, se zice: „Slavă îndelung răbdării Tale, Doamne, slavă Ție, Doamne, slavă Ție”, fiind, astfel, preamărită îndelunga-răbdare a Domnului nostru Iisus Hristos.

(pr. Daniel-Ionel Marari)