Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În după amiaza zilei de 14 aprilie 2021 în săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paști, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman credincioșii au participat la Denia în cadrul căreia a fost citit integral Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Slujba a fost săvârșită de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.  Împreună cu Ierarhul în rugăciune a fost prezent părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, alături de preoți slujitori de la catedrală. La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani, care  au respectat îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.  Răspunsurile religioase au fost oferite de Corala „Diaconia” a Catedralei romașcane.

...

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citeşte fragmentar în primele patru zile ale Postului Sfintelor Paşti, iar intergal doar în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului. Acest mirabil poem liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, pentru numărul mare de stihiri, pentru diversitatea temelor, dar şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice, învățături ce oferă „cheia” înțelegerii sinuoasei călătorii pe care o are de parcurs fiecare om până ajunge la ,,starea bărbatului desăvârșit”. Slujba are o semnificație aparte în viața liturgică a credincioșilor, fiind deopotrivă o meditație biblică și o rugăciune de pocăință, ce pune atenție viața omului de la Adam până la Hristos, Noul Adam. Acest Canon a fost darul, pe care l-a făcut Ierusalimul, prin Sfântul Andrei, Constantinopolului, respectiv Sinodului VI Ecumenic. Sfântul Andrei Criteanul s-a dus la Sinodul VI Ecumenic cu acest buchet duhovnicesc, pe care l-a citit și l-a răspândit în rândul tuturor părinților participanți la sinod, fiind receptat, apoi, de toate bisericile Răsăritului(pr. Daniel Marari)