De Florii IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Roman

În Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Alături de Ierarh a fost prezent părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, împreună cu preoți slujitori și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre semnificația acestei zile.

Astăzi, când începem Săptămâna Sfintelor Pătimiri, ar trebui să ne desprindem de mulțimea aceea gălăgioasă și versatilă și să medităm la condiţia noastră păcătoasă, apoi, să însoțim pe Hristos Domnul, aşa cum Îl vedem pe El în icoană: smeriți,  discreți, liniștiți și fără nicio teamă, doar cu frica de Dumnezeu în suflet. Deși anul acesta credincioșii laici nu au putut participa la slujba Floriilor, când s-au binecuvântat crenguțele de salcie în amintirea palmetelor de finic de odinioară, totuși, slujitorii bisericilor au săvârșit această slujbă și le-au împărțit  respectând rigorile impuse de lege. Credincioșii care le primesc le așază de obicei după icoană în camera de curat a casei lor,  unde curând se vor usca.

De asemenea, la final Ierarhul a explicat semnificația ramurilor de salcie ce au fost sfințite.

Aceste ramuri cu frunze fără rod simbolizează  hainele improvizate ale protopărinţilor Adam și Eva care gustaseră  deja din fructul oprit al pomului cunoștinței binelui și răului, întrucât ochii cei trupești li se deschiseseră și constataseră că sunt goi. Urmașii protopărinților acelora, atunci când Hristos Se îndrepta spre Ierusalim, le așterneau pe calea ce ducea spre  Cetatea sfântă. Marea noastră problemă, care este mare tocmai pentru că nu ştim c-o avem, este aceea că nu rodim, adică rămânem în nelucrare din punct de vedere spiritual, deși ne jertfim timpul lăsat de Dumnezeu.

(pr. Daniel Ionel Marari)