Credincioșii Catedralei „Sf. Nicolae” din Buhuși și-au serbat ocrotitorul spiritual

06 Decembrie 2018

La Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși a fost oficiată astăzi, 6 decembrie 2018, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitorului spiritual al comunității, Sf. Ierarh Nicolae.

Bucuria duhovnicească a debutat în seara zilei de 5 decembrie 2018,  când în prezența părintelui Vasile Cozma, protopopul Protoieriei Buhuși și parohul Catedralei „Sf. Nicolae”, a preoților și a credincioșilor a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Pascariu Sebastian Florin de la Parohia Racova, care a prezentat aspecte din viața Sf. Nicolae, model de generozitate, iubire și apărător al dreptei credințe.

Au fost pomeniți ctitorii Catedralei din pomelnicul sfințirii anului 1947, apoi părintele Protopop a mulțumit preoților și credincioșolor prezenți la această seară de rugăciune, amintind faptul că bucuria duhovnicească va fi deplină în prezența Întâistătătorului Eparhiei noastre, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Dimineața zilei de  6 decembrie 2018 a fost marcată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în mijlocul preoților și  credincioșilor din Parohia „Sf. Nicolae”, din orașul Buhuși și din împrejurimi.

A fost săvârșită Sfânta Liturghie, a urmat apoi un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan Cel Mare” – Buhuși, coordonat de doamna director Manuela Cozma și alte cadre didactice și care a marcat împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Prezenți la eveniment au fost Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu care a dăruit Înaltpreasfinției Sale diploma de excelență și medalia unicat lucrată manual pentru activitatea culturală, administrativă și social – filantropică desfășurată în cuprinsul județului Bacău și Primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, care a dăruit cu prilejul împlinirii a 580 de ani de atestare documentară a orașului Buhuși, diploma de excelență și o plachetă de onoare pentru implicarea Înaltpreasfinției Sale în viața religioasă a orașului Buhuși.

În cuvântul de Învățătură Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru recunoștință, amintind că Sf. Ierarh Nicolae este model de luptă, mărturisire și apărare a dreptei credințe pentru fiecare dintre noi. Sf. Nicolae a marcat timpul și viața Bisericii prin faptele mărețe, la fel cum și noi suntem datori să păstrăm și să promovăm mai departe zestrea credinței și a libertății moșilor și strămoșilor noștri. Nu putem să nu menționăm faptul că în decursul arhipăstoririi Înaltpreasfinției Sale au fost sfințite peste 260 de biserici, așezăminte sociale și grădinițe pentru copii.

Părintele Protopop a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul credincioșilor orașului Buhuși, autorităților locale și județene, copiilor și cadrelor didactice, precum și tuturor celor prezenți la eveniment.