Corala Armonia a concertat la Dărmănești

24 Decembrie 2018

Sâmbătă, 22 decembrie, la Caterala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Dărmănești, Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un concert de colinde ca dar de suflet oferit dărmăneștenilor cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului.

Păstrând și promovând tradiția colindelor, Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dărmănești a îmbrăcat haine de sărbătoare în după-amiaza zilei de 22 decembrie 2018, când vestea Nașterii Mântuitorului Hristos a fost anunțată dărmăneștenilor în cadrul unui concert de colinde organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de către Protopopiatul Moinești având partener Primăria și Consiliul Local al Orașului Dărmănești.

          Concertul a debutat la ora 14:00, prin reprezentația celor două coruri de elevi ale Liceului Tehnologic din Dărmănești, „Voces”, respectiv „Cantus”. Astfel, aceștia au adeverit afirmația părintelui Dumitru Stăniloae, potrivit căreia: „copiii exprimă cel mai bine bucuria colindelor, pentru că ei Îl colindă pe Cel care a fost copil, Prunc Nevinovat.”

          A  colindat apoi Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, corală formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, care a interpretat colinde timp de aproximativ 90 de minute.  Corala „Armonia” este una dintre cele mai renumite corale bărbătești din România, câștigând premii la importante concursuri internaționale, dintre care amintim Medalia de Aur pentru cel mai bun cor bărbătesc din lume. Premiul a fost obținut la Jocurile Mondiale Corale ce s-au desfășurat în perioada 4-14 Iulie 2018 la Tshwane, în Africa de Sud.

          În încheiere, renumita interpretă de muzică populară Viorica Macovei a intrepretat câteva colinde tradiționale românești, precum și câteva compoziții proprii sau ale compozitorilor contemporani.

          Evenimentul  a fost moderat de către Părintele Protopop Costel Mareș, care a prezentat corurile ce urmau să colinde, iar la finalul acestuia a ținut și un scurt cuvânt de învățătură, reliefând importanța colindelor în tradiția Bisericii.

          La finalul Concertului, domnul Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui concert. De asemenea, domnia sa a  acordat din partea Primăriei Orașului Dărmănești cadouri și diplome elevilor dărmăneșteni, care în cursul anul 2018 au avut rezultate extraordinare la învățătură.

De asemenea, domnia sa a ținut să acorde o Distincție de vrednicie și părintelui Daniel Prepeliță, Parohul Parohiei Boiștea I, pentru munca depusă la construirea Catedralei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sfânt lăcaș ce a fost sfințit la data de 21 octombrie 2018.