”Copiii - prietenii Sfântului Nectarie” la Parohia Cotu Vameș

26 August 2016

În Parohia ”Înălțarea Domnului” Cotu-Vameș, Protopopiatul Roman, s-a desfășurat Școala de vară intitulată ”Copiii – prietenii Sfântului Nectarie”. 

În contextul Anului Omagial al Educației Tineretului Ortodox, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, în Parohia ”Înălțarea Domnului” Cotu-Vameș, Protopopiatul Roman, s-a desfășurat Școala de vară intitulată ”Copiii – prietenii Sfântului Nectarie”. Printre obiectivele proiectului s-au aflat ”dezvoltarea capacității de relaționare și comunicare între copii, însușirea și practicarea unor activități specifice vârstei, dezvoltarea imaginației și creativității, a încrederii în propriile capacități, manifestarea bucuriei de a fi împreună cu ceilalți și cu precădere aproprierea copiilor de Biserică și de duhul trăirii ortodoxe, cele mai multe activități desfășurându-se în curtea bisericii ”Înălțarea Domnului” sau în interiorul acesteia”, a declarat preot Sânică Palade, coordonator al acestui proiect, alături de preot Iancu Vasile și de cadre didactice ale Școlii ”Otilia-Cazimir”, de voluntari liceeni sau studenți din parohie. ”La activitățile școlii de vară au participat zilnic câte 35-50 elevi, cu vârste cuprinse între 7-17 ani, din comunitatea noastră sau copii  veniți în vacanță la bunici. Școala de vară a avut în fiecare zi teme diferite, de la prezentarea geografiei și istoriei localității atestată acum 608 ani, urmată de vizitarea confluenței râurilor Moldova si Siret, participarea la o seară finalizată cu gustări tradiționale românești și foc de tabără, la lucrul pe ateliere: pictură și cântări religioase, confecționare de metanii ( unde copii au fost inițiați de o măicuță), tenis de masă, șah, badminton, jocuri cu mingea, film religios. Una din zile a fost dedicată unui concurs de biciclete pe grupe de vârstă (băieți și fete), organizat în colaborare cu Poliția și Primăria locală – parteneri ai proiectului. La sfârșitul competiției, domnul primar ing. Cristian Baciu a înmânat diplome câștigătorilor. De asemenea, pe 8 august, copiii au participat la un concurs de toacă, în cadrul căruia părintele profesor diac. Vlad Samoilă a evaluat și premiat pe elevi”, a mai spus preotul Sânică Palade.

Activitatea a fost încununată de organizarea unei excursii la mănăstirile Neamț, Vovidenia, Secu, Sihăstria și Agapia, dar și la obiectivele turistice din jurul orașului Târgu Neamț (Cetatea Neamț, Casa Sadoveanu, Zimbrăria, Casa lui Ion Creangă, Muzeul Nicolae Popa), unde copiii au fost impresionați de obiectivele respective, dar și de explicațiile ghizilor și, mai ales, ale părinților călugări, care i-au primit cu multă căldură sufletească. ”Școala de vară  ”Copiii – prietenii Sf. Nectarie” a fost, după părerea noastră și a tinerilor participanți, un succes, desfășurându-se într-o atmosferă destinsă, de bucurie, participanții manifestându-și dorința ca această școală să continue și în anii următori”, a conchis preotul Palade.