Copiii de la Parohia Larga, Protoieria Onești pe urmele mărturisitorilor credinței

02 Martie 2017

În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești” și al „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, copiii participanți la Concursul Național de Creație „Icoana și Școala Mărturisirii”, elevi ai Școlii Gimnaziale Larga, Parohia Larga, Protoieria Onești, înscriși în proiectul „Icoana și școala mărturisirii”, îndrumați de pr. Lucian Vartolomei și profesorul de religie ortodoxă Buzatu Ionel, au mers pe urmele mărturisitorilor credinței ce au trecut și au murit în închisoarea de la Tg. Ocna.

Aceștia au vizitat Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, de lângă Penitenciarul din orașul Tg. Ocna biserică, în al cărei cimitir au fost înmormântați fără sicriu și fără cruce, în gropi comune, cei decedați în perioada 1950-1954, privegheați de razele lunii și de vuietul Trotușului. Părintele paroh Cristian Mazilu le-a istorisit elevilor în detaliu despre viața parohiei, marcată de perioada comunistă. Acesta a arătat troița ridicată în 21 iulie 1991, de către deținuții politici, supraviețuitori ai Penitenciarului din Tg. Ocna, spre veșnica lor pomenire.
În cadrul aceleiași activități le-a fost expusă elevilor, la Școala Gimnazială Larga, o prezentare Power Point în care s-au arătat date și fapte importante care s-au petrecut în perioada comunistă, amintindu-se numele unor mărturisitori ai credinței: Ieromonahul Gherasim Iscu (starețul Mănăstirii Tismana, Gorj născut în localitatea Poduri, județul Bacău), Ioan Ianolide și alții.
Sperăm ca această activitate, prin puterea exemplului și sacrificiului suprem al mărturisitorilor ortodoxiei din temnițele comuniste, să insufle elevilor credința statornică, dragostea și mila față de semeni. Totodată, nădăjduim să manifeste responsabilitate față de rolul lor în Biserică, Familie, Școală și comunitate.
(Pr. Lucian Vartolomei)