Concursul de șah rapid „Luptă, sacrificiu, biruință” în Protopopiatul Moineşti

20 August 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, sâmbătă, 18 august 2018,  a avut loc la  Așezământul social-filantropic „Sfântul Nicolae”  Poduri,  Concursul de șah Luptă, sacrificiu, biruință organizat de Protoieria Moinești  cu ocazia „Anului omagial al unității de credință și de neam” și ”Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Această competiție sportivă, aflată la a X-a ediție, a fost coordonată de preotul Parfene Dumitru, instructor și arbitru de șah și s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă cu precădere copiilor și tinerilor din parohii în vederea dezvoltării  aptitudinilor intelectuale, morale, de comunicare și socializare.

Concursul de șah rapid s-a desfășurat în sistem open elvețian, pe durata a cinci runde de joc, fiecare sportiv având la dispoziție 15 minute pentru fiecare partidă. Cu ajutorul programului de șah Swiss Perfect,  s-au înscris în concurs 90 de participanți care au evoluat la următoarele categorii de vârstă: ”Juniori sub 7 ani”, ” Sub 9 ani”, ”Sub 12 ani”, ”Sub 14 ani”, ”Sub 18 ani” și ”Seniori”. După runda a treia au fost servite tuturor participanților aperitive, ceai, cafea, apă minerală și prăjituri puse la dispoziție prin UNICEF Romania, reprezentat de doamna Cimbru Iulia, asistent social în cadrul Primăriei Poduri.

La finalul concursului, în cadrul festivității de premiere, părintele protoiereu Costel Mareș, împreună cu doamna Diana Narcisa Albu, primar al Comunei Poduri și cu părintele Popa Vasile, preot paroh al Parohiei Poduri, a acordat 5 cupe pentru câștigătorii de categorie, 30 de medalii de aur, argint și bronz și premii în bani în valoare  totală de 1000 Ron, sumă oferită de Protoieria Moinești.

Recunoștința noastră se îndreaptă către Înaltpreasfințitul Ioachim,  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru arhiereasca binecuvântare, către părintele protopop PC Costel Mareș, care s-a implicat cu dăruire  în mod constant în buna desfășurare  a tuturor programelor educative desfășurate în Parohia Poduri și în Protoieria Moinești. Multe mulțumiri adresăm domnului Dan Gabăr, președintele Asociației  Club Sportiv „Elisabeta Polihroniade”, care a asigurat materialele sportive necesare defășurării competiției și bineînțeles copiilor, profesorilor, antrenorilor, arbitrilor,  părinților și tuturor participanților la acest frumos concurs.

Ne-am bucurat de conduita exemplară a participanților care au luptat la partide cu mijloace corecte și pașnice, anul acesta fiind cu gândul la luptatorii, eroii și făuritorii Marii Uniri. Copiii au înțeles că așa sărbătorim Centenarul respectând pe înaintașii noștrii, purtându-ne frumos cu semenii noștrii, învățând bine la școală, vorbind corect limba română, împlinind în viață principiile și valorile moralei creștine, crezând în Dumnezeu, iubind satul, orașul, regiunea și țara în care trăim pentru că ei, copiii, sunt viitorul țării. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bucuria comuniunii între frați și între generații, și pentru toate câte a dat țării și neamului românesc conștientizând că de la Părintele nostru Cel  Ceresc vine ”toată darea cea bună și tot darul desăvârșit” (Pr. Vasile Popa).