Concursul de șah „Cupa Tinerilor Creștini” în Protopopiatul Moinești

22 August 2016

Protoieria Moinești a organizat sâmbătă, 20 august 2016, la Așezământul Social - Filantropic ”Sfântul Nicolae” din Parohia Poduri,  a VIII-a ediție a Concursului de șah intitulat ”Cupa Tinerilor creștini”,  în contextul anului omagial dedicat educației tinerilor.

Și anul acesta concursul de șah organizat de Parohia Poduri s-a bucurat de prezența unui număr impresionant de participanți (160 de copii, tineri și adulți) proveniți din Bacău, Onești, Comănești, Moinești,  Poduri  și comunele învecinate, toți dovedind răbdare, voință și concentrare, calități care sporesc abilitatea de a concura într-o manieră sportivă și captivantă.

Cu prilejul acestui concurs organizatorii au avut bucuria de a primi în mijlocul lor  pe vicepreședintele Asociației „Club Sportiv Elisabeta Polihroniade” din București, pe domnul Stelian Azimioara, pe doamna primar Diana Narcisa Albu, pe doamna Ciubotaru Iulia coordonator Unicef Bacău, pe preotul  paroh Popa Vasile, antrenori , arbitri șah, profesori.

Concursul, coordonat de preotul Parfene Dumitru, instructor și arbitru de șah, s-a desfășurat pe durata a cinci runde de joc, în sistem elvețian, cu table, piese  și ceasuri omologate, iar pentru înscriere, runde și rezulate s-a folosit programul de șah Swiss Perfect.

În pauzele dintre runde, participanții la concurs și însoțitorii lor au putut asculta cântece  interpretate  vocal și la chitară de copiii Parohiei Poduri,  îndrumați de doamna profesor de muzică, Biea Gabriela. După runda a treia au fost servite tuturor participanților aperitive, ceai, cafea, apă minerală și prăjituri.

La finalul concursului au fost acordate 7 cupe pentru câștigătorii de categorie,  30 de medalii ”de aur, argint, și bronz”, diplome  și premii în bani în valoare  totală de 1000 lei , sumă oferită de Protoieria Moinești prin bunăvoința părintelui protoiereu Costel Mareș. Tot la această festivitate,  Protoieria Moinești  a acordat o bicicletă prin tragere la sorți elevei Zaharia Roxana participantă la Școala de  vară Poduri.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate, pentru vremea frumoasă, Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului pentru arhiereasca binecuvântare, părintelui protopop Costel Mareș care s-a implicat în mod constant în buna desfășurare  a tuturor competițiilor șahiste desfășurate în Protopopiatul Moinești  până acum, domnului Dan Gabăr, președintele Asociației Club Sportiv „Elisabeta Polihroniade”, pentru materialele puse la dispoziție,  copiilor, profesorilor, antrenorilor, arbitrilor,  părinților și tuturor participanților la acest concurs”, a spus părintele .Parfene Dumitru.

Copiii participanți la concurs, dar și cei care urmează cursurile de inițiere și pregătire în tainele șahului ce au loc săptămânal la Parohia  Poduri, au înțeles   că șahul nu poate fi niciodată plictisitor deoarece două partide nu seamănă una cu cealaltă, șahul dezvoltând printre altele și capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni, bazate pe propriul raționament, lucru foarte important și în viață.

„Într-o lume a tehnicii moderne în care socializarea este percepută la un click distanță cei 160 de participanți au ales să petreacă timp de valoare în apropierea Biserici, să lege prietenii noi, să cunoască oameni interesanți iîntr-o lume reală”,  a precizat parintele Parfene Dumitru.

Clasamentul final după cele 5 runde de joc este următorul:

 

Categoria Sub 10 ani

Baieți

 1. Ienasoaie Gabriel – Bacău
 2. Ienăsoaie Rafael – Bacău
 3. Munteanu Vlad – Onești

 

Fete

 1. Trifan Bianca- Băsești
 2. Andraș Mihaela- Onești
 3. Niculescu Maria – Moinești

Categoria Sub 12 ani

Băieți

 1. Mazilu Ștefan – Bacău                                                
 2. Ferrant Luc – Onești
 3. Liță Eduard - Moinești

Fete

 1. Lovin Iasmina – Moinești
 2. Militaru Iulia – Moinești
 3. Lăzărică Mariami - Poduri

Categoria Sub 14 ani

Băieți

 1. Capmare David – Onești
 2. Marian Constantin – Băsești
 3. Alexandrescu Dragoș – Băsești

 

Fete

 1. Parfene Gabriela – Poduri
 2. Popa Anastasia – Poduri
 3. Ciosu Bianca - Poduri

Categoria Sub 18 ani

Băieți

 1. Toma Ștefan – Onești
 2. Pricop Tudor – Onești
 3. Orzu Robert – Onești

 

Fete

 

 1. Stanciu Cristina – Băsești
 2. Marcu Alexandra – Băsești
 3. Moisă Irina – Onești

 

Categoria Seniori –peste 18 ani

Baieți

 1. Niculescu Nicolae – Moinești
 2. Negureanu Valentin – Tg. Ocna
 3. Ciotloș Nicolae - Comănești

 

Fete

1. Stanciu Mălina - Băsești

Micii sahiști de 6 ani, 7 ani sau 8 ani(16 jucători),care au evoluat cu mult entuziasm și combativitate la Categoria Sub 8 ani și au rezistat până la finalul celei de a cincea runde disciplinându-și astfel răbdarea, au fost premiați fiecare cu o medalie„de aur”.

 

(Pr. Mereș Costel)