Comunicat de presă al Consistoriului Eparhial Monahal

21 Aprilie 2018

Fostul ieromonah Elefterie (Jănică) Tărcuță și-a pierdut calitatea de preot, trecând în rândul mirenilor cu numele primit la Botez, Jănică. Celui în cauză îi sunt interzise următoarele:

În comunicatul anterior din 12 martie 2018, s-a făcut cunoscut că, la data de 13 februarie 2018, Protos. Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, i s-au aplicat sancțiunile:

- CATERISIREA (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești);

- EXCLUDEREA DIN MONAHISM ȘI INTERDICȚIA DE A PURTA HAINA MONAHALĂ.

În termen de 15 zile, susnumitul a avut posibilitatea să înainteze APEL la Consistoriul Mitropolitan Monahal, dar neuzând de acest drept, Sentința administrată de Consistoriul Monahal Eparhial a rămas definitivă și executorie.

Drept urmare, fostul ieromonah Elefterie (Jănică) Tărcuță și-a pierdut calitatea de preot, trecând în rândul mirenilor cu numele primit la Botez, Jănică. Celui în cauză îi sunt interzise următoarele:

  • să oficieze slujbe religioase;
  • să poarte uniformă preoțească;
  • să poarte haină monahală;
  • să ocupe un post neclerical în activitățile bisericești.

În cazul în care susnumitul va ignora interdicțiile de mai sus, va intra sub incidența Codului Penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:

  • exercitarea fără drept a unei profesii (art. 348 NCP, raportat la art. 23, alin. 4 din legea nr. 489/2006);
  • port ilegal de uniformă (art. 641 CP).

 

(Consistoriul Eparhial Monahal

al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului)