Comemorarea Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul în satul natal

Duminică, 5 februarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Ruginoasa, pomenirea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, fiu al satului, la împlinirea a 73 de ani de la mutarea la cele veşnice.

La slujba din această duminică au participat, pe lângă enoriaşii parohiei, copii de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Apostol” şi autorităţile locale. Deja a devenit o tradiţie ca în fiecare an, la începutul lunii februarie, la Biserica din Ruginoasa şi la Centrul Eparhial de la Roman să se organizeze slujbe de pomenire a  arhiereului Ilarion, din dorinţa de a aduce în actualitate chipurile înaintaşilor şi importanţa valorilor spirituale, rememorând astfel istoria locală.

După slujba parastasului din biserică şi evocarea personalităţii acestuia a avut loc depunerea de coroane şi flori la monumentul închinat arhiereului.

                                                                                                        ***

Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul s-a născut pe data de 14 mai 1873 în familia preotului Vasile şi a prezbiterei Eufrosina Mircea din Ruginoasa, Neamţ, primind la botez numele Ioan. A urmat studii elementare la Piatra Neamţ, apoi gimnaziul la Roman. Urmează cursul inferior al Seminarului „Sfântul Gheorghe” din Roman, apoi cursul superior al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iaşi, pe care îl absolvă în 1897. Între anii 1899 – 1904 urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, având ca prieten apropiat şi coleg pe Victor Puiu, viitorul mitropolit al Bucovinei. Pe data de 28 octombrie 1902 a fost călugărit la Roman, primind numele de Ilarion. Pe 1 ianuarie 1910 a fost numit, prin decret regal, egumen la mănăstirea Precista Mare. La 6 iunie 1922 a fost ales de Sfântul Sinod printre candidaţii la locul vacant de arhiereu-vicar cu titlul de „Băcăuanul”. Majestatea Sa, regele Ferdinand, confirmându-l, pe data de 14 aprilie 1923 a fost hirotonit arhiereu în Catedrala de la Iaşi.

În anul 2015, cu ocazia resfinţirii Aşezământului Social-Filantropic “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de către Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, a avut loc inaugurarea muzeului “Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul”, ce adăposteşte icoane şi obiecte bisericeşti ce au aparţinut parohiei Ruginoasa de-a lungul timpului.

Cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la trecerea la cele veşnice a arhiereului, în luna februarie a anului 2021, a avut loc dezvelirea monumentului închinat vrednicului arhiereu, în curtea bisericii parohiale.

Oamenii satului îi sunt recunoscători arhiereului şi pentru faptul că la iniţiativa şi cu ajutorul său s-a ridicat biserica „Sfântul Nicolae” din Ruginoasa.

Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul a fost un părinte duhovnicesc ce şi-a închinat viaţa Episcopiei Romanului, unde a slujit neîntrerupt vreme de aproape 50 de ani, rămânând în amintirea urmaşilor ca un păstor blând, cumpătat, un model de arhiereu ce a îmbinat dreptatea cu bunătatea, întotdeauna cu părintească dragoste.

Pr. Lefter Dumitru - Daniel