Colind și filantropie la Centrul social-medical pentru persoane vârstnice din Hârja

Pe parcursul săptămânii premergătoare Nașterii Domnului Hristos, când trăim prin colind alese momente ale vestirii venirii pe pământ a Răscumpărătorului, zeci de colindători au împlinit tradiția străbună prin colind și fapte bune adresate vârstnicilor de la Hârja.

Încă înainte de vacanță, elevi și cadre didactice au venit la Hârja pentru a oferi daruri și a colinda bătrânii aflați în suferință. Școli din apropiere sau mai de departe precum: Școala Gimnazială ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”- Onești, Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu ” Onești, Școala Gimnazială Nr. 1 Oituz, Structura Școlară Ferăstrau, Școala Generală Negoiești, Scoala Gimnazială “Principele Radu” Adjud, au fost reprezentate de grupuri de elevi care au colindat persoanele vârstnice din Centrul rezidențial, oferindu-le și daruri, după posibilitățile lor.

Câteva parohii precum: Parohia ”Sf. Ioan Botezătorul” din Bacău, reprezentată de pr. Paroh Marius Popescu și o parte din consilierii parohiali, Parohia Mănăstirea Cașin I, Parohia Mănăstirea Cașin II, Parohia Helegiu au dovedit prin dragostea preoților parohi și a credincioșilor lor că ”mai fericit este a da decât a lua” (Fapte 20,35), arătând că milostenia și filantropia sunt esențiale mântuirii.

Nu în ultimul rând, un exemplu de jertfelnicie și de dragoste față de persoanele suferinde a fost oferit de două grupuri corale de tineri, ce au încântat auditoriul: Corala psaltică "Filomelos" a Parohiei Borzești, coordonată de Prof. Paula Cautiș, și Corala Asociației Onestin, coordonată de Pr. Florin Smarandei și Pr. Adrian Țopa.

"Mare a fost bucuria de a vedea zeci de tineri, cadre didactice, preoți și credicioși, în această perioadă a responsabilității iubirii jertfenice și solidarității creștine față de oamenii greu încercați de boală, singurătate sau sărăcie. Toți acești oameni au înțeles mesajul Domnului Hristos din Evanghelia după Matei (25, 35-45). Aceștia au fost sensibili la nevoia bătrânilor de a avea pe cineva aproape de ei în momentele grele ale vieții lor. Colindul, darul material sau simpla mângâiere adusă persoanelor aflate în suferință, aduc o rază de lumină în suflete tuturor celor implicați în viața socială a Bisericii. Le mulțumim lor pentru tot acest efort și Dumnezeu să răsplătească dragostea de care au dat dovadă. Nu în ultimul rând mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, implicat și interesat permanent de buna desfășurare a misiunii sociale de la Hârja și de pe cuprinsul întregii eparhii, dar și celor ce sprijină în mod constant activitățile social-medicale și cultural-educaționale ale copiilor, tinerilor și vârstnicilor, beneficiari ai asociației noastre", a declarat Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja