Cinstirea Sf. Dionisie Exiguul și debutul Anului bisericesc la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

30 August 2017

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, organizează în perioada 31 august - 1 septembrie, evenimentul Sf. Dionisie Exiguul: model de credință, cultură, tradiție și spiritualitate  pentru tinerii Centrului de zi de la Hârja.

Centru de zi pentru copiii aflați în dificultate, din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, serviciu licențiat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, își cinstește ocrotitorul, pe Sf. Dionisie Exiguul.

Centrul de zi a fost înființat în anul 2012, și reunește un număr de 20 de copii și tineri aflați în dificultate care sunt sprijiniți în fiecare zi de 4 angajați, 2 pedagogi sociali, un asistent social și un instructor de socializare și resocializare. Copiii efectuează temele școlare, fiind monitorizați de personalul angajat, sunt implicați în proiectele culturale și educațiuonale ale asociației de la Hârja, desfășoară multiple activități ale atelierelor de pictură, sculptură, olărit, broderie și țesătorie tradițională, alături de vârstnicii Complexului rezidențial, oportunitate de a se realiza schimbul intergenerațional de valori și principii de viață.

Tinerii centrului de zi sunt beneficiarii multor proiecte culturale și educaționale precum: deprinderea unor abilități practice  prin invățarea continuă a modului de a comporta și asimila conoștințe pentru viață; însușirea vieții sprituale prin participarea zilnică la programul religios al Complexului social, spovedanie săptămânală și impărtășire cu Sf. Taine la Liturghia duminicală și la Liturghia tinerilor din fiecare sâmbătă, acolo unde ei singuri dau răpunsurile liturgice la strană; deprinderea unor informații teoretice și practice pentru însușirea unor viitoare profesii; implicarea în studiul limbilor străine (Engleză, Franceză, Italiană, Greacă și Germană) prin profesorii voluntari ai centrului; participarea la olimpiadele organizate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău; organizarea serilor culturale ce marchează personalități culturale naționale sau internaționale; realizare șezătorilor tradiționale alături de vârstncii centrului și ai comunității; comunicarea cu părinții duhovnicești și asumarea unui mod de viață creștin - ortodox autentic prin  participarea zilnică la servicii religioase, citirea scripturii și a scrierilor sfinților părinți alături de preotul centrului sau teologii voluntari; participarea la numeroase pelerinaje și tabere tematice de lucru pentru deprinderea unor cunoștințe practice necesare vieții; punerea în scenă a unor piese de teatru cu caracter creștin prin Trupa de teatru deja existentă „Micul prinț”; redactarea și organizarea revistei centrului „Copiii impreună pentru o lume mai bună”; organizarea unor competiții sportive în cadrul centrului prin implicarea profesorilor de sport și copiii altor școli din împrejurimi, cât și alte multe activități prilejuite de marile sărbători ortodoxe sau marcarea anumitor zile internaționale dedicate mediului inconjurător, personalităților culturale și evenimentelor cu specific social sau medical. 

Trebuie remarc faptul că la foarte multe din aceste activități derulate în cadrul Centru de zi pentru copii, Înaltpresfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părinte duhovnicesc și prieten apropiat al copiilor și angajaților insituției, ia parte efectiv, prin implicarea în cadrul activităților de zi cu zi sau a celor ocazionale, identificându-se cu nevoile și aspirațiiile copiilor, incurajându-i și povățuindu-i la toată lucrarea cea bună și folositoare. Copiii recită poemele Înaltpreasfinței Sale și pun în scenă piese de teatru inspirate din operele scrise de Arhiepiscopul Ioachim.

În același context festiv, Paraclisul bisericesc al asociației, sfințit în anul 2012, la data de 1 septembrie de către Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim,  iși cinstește al doilea hram, pe Sf. Dioniose Exiguul, printr-o slujbă de priveghere și Sf. Liturghie. Toți cei interesați să participe la aceste activități regăsite în afișul evenimentului, sunt așteptați cu mare bucurie.

(Pr. Ilarion Mâță - Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare  - Hârja”)