Cerc pastoral în Parohia Buda

27 Septembrie 2019

Joi, 26 septembrie 2019, în ziua pomenirii Sf. Voievod Neagoe Basarab, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc la Parohia Buda din Protopopiatul Buhuși, întrunirea Cercului pastoral nr. 1 „Sf. Ierarh Nicolae”, din care fac parte atât parohiile orașului Buhuși, cât și cele din comuna Blăgești.

Prezent în mijlocul soborului de preoți și a credincioșilor a fost părintele protopop Vasile Cozma, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, sub protia căruia a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop a vorbit despre viața Sf. Voievod Neagoe Basarab, dar a făcut referire și la pericopa evanghelică din Duminica Pescuirii minunate, când Mântuitorul Iisus Hristos cere Sf. Apostoli și prin ei fiecăruia dintre noi înlăturarea superficialității în raportul nostru cu Dumnezeu.

Tot acum, părintele protopop a transmis și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru acest eveniment și pentru credincioșii satului Buda.

Având în vedere faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), în acest context, elevii școlii gimnaziale din Buda, alături de cadrele didactice, au susținut un moment artistic în care au recitat poezii și au interpretat cântece referitoare la satul românesc și la tradițiile poporului român.

Părintele paroh Munteanu Sorin a prezentat un scurt istoric al satului și al bisericii parohiale, sfințită în data de 18 iulie 2004, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, biserica fiind ridicată în timpul părintelui protopop Vasile Cozma, pe atunci paroh al comunității din Buda, numai cu contribuția credincioșilor din sat. Tot acum au fost subliniate aspecte legate de ridicarea lăcașului de cult, precum și de mobilizarea extraordinară a părintelui și a credincioșilor care au dus la bun sfârșit această lucrare.

În timpul Sfintei Liturghii au fost pomeniți și ctitorii, consilierii și toți cei care au contribuit la ridicarea bisericii parohiale, trecuți la Domnul.

La final, părintele paroh a mulțumit părintelui protopop, preoților, copiilor și credincioșilor pentru participarea la acest moment duhovnicesc, pastoral și cultural.