Cerc pastoral la început de an bisericesc în Protopopiatul Buhuși

01 Septembrie 2017

Astăzi, 1 septembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a avut loc întrunirea preoților din cercul pastoral nr. 3 „Sf. Cuv. Parascheva” la Parohia Bahna din Protopopiatul Buhuși.

 

La eveniment a fost prezent părintele Protopop Vasile Cozma, sub protia căruia preoții din comunele Filipești și Bahna au săvârșit slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în prezența credincioșilor din Parohia Bahna și din împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, PC. Pr. Protopop a transmis în primul rând binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim tuturor credincioșilor din Protopopiatul Buhuși la începutul noului an bisericesc, apoi a vorbit despre sărbătorile bisericești importante din luna august exprimate prin icoana Deisis, care ne trimite cu gândul la Înfricoșata Judecată, subliniind importanța sărbătorilor bisericești din luna septembrie (Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie și Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie).

Întrucât evenimentul de astăzi a coincis și cu debutul noului an bisericesc, părintele Protopop a evidențiat faptul că această dată reprezintă începutul activității Mântuitorului Iisus Hristos, prezentând și învățăturile care se desprind din viața  Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul și din viața Sf. Cuv. Dionoisie Exiguul care a avut o contribuție majoră la organizarea calendarului.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de Tedeum la începutul noului an bisericesc, la finalul căreia părintele Mitrea Gheorghe de la Parohia Broșteni a susținut în contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” un referat cu tema: „Cinstirea Sfintelor Icoane”, în care a fost prezentată învățătura ortodoxă despre sfintele icoane în conformitate cu scrierile Sf. Ioan Damaschinul.

La final, părintele Protopop a transmis purtarea de grijă pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim o are față de toți fiii duhovnicești din Protopopiatul Buhuși și a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți la acest eveniment.