În perioada 02 – 12 iulie a.c., timp de zece zile, cu purtarea de grijă și din încredințarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Șerbănești din Protopopiatul Bacău, are loc cea de-a treia ediție a activităților culturale, educaționale și filantropice de tip școală de vară în cadrul Centrului Educațional Didascalos.
La debutul evenimentului a fost prezent și părintele Daniel Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare, Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Părintele inspector, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a transmis binecuvântarea Ierarhului și i-a asigurat de purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale.
Părintele paroh Adrian Ghinea, ajutat de părinții împreună-slujitori, preot Vasile Busuioc și preot Ciprian-Mihai Gunea, coordonează activitățile acestui proiect, pregătit acum să primească copii fără prea multe posibilități materiale din zonă și nu numai, pentru a le oferi un program de activități cultural-catehetice recreative și motivante în care vor fi implicați, profesori, educatori, psihologi și voluntari.
Activitățile, se derulează în perioada 02 iulie – 12 iulie 2018, între orele 08.30-16.00 şi se desfăşoară în incinta Parohiei Șerbănești, la Grădinița cu program normal nr. 7, școala Nicu Enea precum și la Colegiul Tehnologic Petru Rareș.
În cadrul acestui proiect, parohia băcăuană se adresează și unor copii cu nevoi speciale de la Centrul de servicii sociale “Ghiocelul” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și de la centrul rezidențial Pro – Familia.
Programul se adresează, zilnic, unui număr de 170 de persoane, dintre care 40 de profesori şi voluntari şi 130 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, împărţiţi în cinci grupe de vârstă. Aici, fiecare grupă desfășoară activități specifice vârstei. În prima parte a zilei se începe cu rugăciunea de dimineață, urmată de diferite teme culturale și catehetice. În intervalul orar 12.00 – 13.00 se servește masa, asigurată în mod gratuit, în incinta sălii praznicale din complexul parohial Sf. Treime. De asemenea, copiii vor primi și o gustare în jurul orelor 10.00, respectiv 15.00. În a doua parte a zilei sunt organizate activități recreative, jocuri de cunoaștere și deprindere etc.
Pe parcursul perioadei copiii vor învăța poezii, cântece și rugăciuni, și vor vizita obiective culturale și de referință. Spre finalul săptămânii copiii vor merge într-o excursie tematică unde vor avea prilejul să cunoască și să descopere lucruri noi spre a le folosi la formarea lor spirituală și educațională.
(preot Ciprian Gunea)