Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” a Protopopiatului Onești și-a serbat hramul de toamnă

          Marți, 26 septembrie, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul a fost prăznuit la capela Protopopiatului Onești în ziua pomenirii mutării sale la Domnul, prilej cu care s-a desfășurat și ședința administrativă a preoților din cuprinsul protoieriei.  

          Ziua a debutat cu săvârșirea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii sub protia părintelui Ilarion Mâță, Consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegat al Centrului Eparhial, la care au participat părintele Ioan Bârgăoanu, protoiereul locului, și preoții din cuprinsul Protopopiatului Onești, răspunsurile la strană fiind date de membrii corului psaltic „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” al protoieriei, condus de părintele secretar Petru Pavăl.

          În finalul Dumnezeieștii Liturghii, părintele consilier a vorbit celor prezenți despre virtuțile apostolului iubit, reliefând fervoarea și dragostea cu care L-a urmat și slujit pe Mântuitorul, virtuți ce trebuie să caracterizeze și viețile credincioșilor mireni, cu atât mai mult pe cele ale clericilor, mai ales astăzi când, conform studiilor sociologice, omul are tendința de a se însingura tot mai mult.  

           La rândul său, părintele protoiereu a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru  părinteasca purtare de grijă, prin care binecuvântează și susține întreaga operă misionar-pastorală și social-filantropică desfășurată în protopopiat, mai cu seamă prin programele „Prânzul Ștefanian” și „Masa bucuriei”.

           În contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, părintele protoiereu a prezentat preoților prezenți o diplomă de vrednicie pe care părinții parohi să o înmâneze ulterior cântăreților din parohie, inclusiv celor pensionari, precum și tuturor persoanelor care sunt implicate în desfășurarea cultului divin public și a lucrării pastoral-misionare din cadrul parohiei. O astfel de diplomă i-a fost conferită și domnului Gelu Marcu, directorul ANAF Oneşti, pentru tot sprijinul și consilierea pe care le oferă preoților, dar și pentru implicarea în desfășurarea serviciului divin public de la capelă.  

          În continuare a avut loc ședința administrativă a preoților din cuprinsul Protoieriei Onești. Aceasta a fost prezidată de părintele consilier Ilarion Mâță, care a transmis și mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

          Părintele Ionel Adam, parohul Parohiei Borșani, a susținut o prelegere despre importanța Sfântei Liturghii și a Sfintei Împărtășanii în viața creștinului de astăzi, în care a evidențiat faptul că pastorația deplină este cea euharistică, în care credincioșii sunt îndemnați și ajutați să se apropie cât mai des de Sfintele Taine.

          Partea de final a întâlnirii a fost dedicată dicuțiilor administrative. Aici domnul Gelu Marcu a expus părinților prezenți ultimele noutăți în materie de legislație fiscală, care privesc viața parohiilor.

          Bucuria întâlnirii din această zi a constat și în faptul că începând cu luna septembrie clădirea care găzduiește sediul Protopopiatului Onești și capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul”, capelă în care se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie, excepție făcând zilele de sărbătoare cu cruce roșie, a intrat în proprietatea Protoieriei Onești.

          Pr. Florin Robert Blănaru