Campanie antidiscriminare în unități de învățământ preuniversitar

Asociaţia ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a desfășurat în  perioada 19-22 septembrie campania „Stop discriminării! Acceptarea începe cu tine!”.

În perioada 19 – 22 septembrie, Asociaţia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja” a organizatcampania antidiscriminare „Stop discriminării! Acceptarea începe cu tine!”, care a presupus diseminarea informației în unitățile de învâțământ liceale și gimnaziale, organizarea unei conferințe și a unui atelier de lucru la sediul asociației. Campania se adresează unui număr minim de 1000 de tineri,  asociația de la Hârja parcurgând în această perioadă prima etapă a campaniei,  urmând ca în luna septembrie a anului viitor,  să ajungă la alți peste 500 de elevi.

Campania  s-a desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și a avut rolul de a informa și conștientiza tinerii de riscurile la care sunt supuși elevii discriminați din punct de vedere medical, religios, social, etnic și rasial.

Unitățile de învățământ în care s-a desfășurat campania au fost: Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Onești, Colegiul Național ,,Grigore Moisil” Onești, Școala Sanitară Postliceală Carol Davila, Școala Gimnazială Oituz, Școala Gimnazială nr 1 Oituz, Liceul Tehnologic Tg Ocna.

În cadrul întâlnirilor cu elevii de gimnaziu și de liceu experții din cadrul proiectului le-au vorbit despre discrimininare, formele acesteia, metode de prevenție și de intervenție. De asemenea li s-au distribuit elevilor pliante, flyere cu informații despre discriminare și bullying, tricouri și șepci cu mesajul campaniei, pentru a-i încuraja să devină la rândul lor promotori ai anti-discriminării. În cele 3 zile de campanie prin școli am discutat cu peste 500 de elevi, care au fost receptivi la mesajul campaniei noastre și sperăm ca pe viitor să fie și mai toleranți și mai sensibili la această problematică.

În ultima zi a campaniei – 22 septembrie, s-a organizat o conferință la Biblioteca Municipală Onești cu tema ,,Discriminarea în școli și instituții publice – abordare și metode de prevenție!” la care au participat peste 50 de persoane: cadre didactice, directori de școală și reprezentanți ai GAL Valea Trotușului Bacău. În cadrul conferinței au fost prezentate următoarele: proiectul POCU și obiectivele și activitățile acestuia, activitatea Asociației ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, precum și temele de principal interes: Discriminarea copiilor cu autism și alte tulburări din perspectiva terapeutului – prelegere susținută de dna. Psih. Țuțuianu Marilena,  Discriminarea copiilor aflați în risc de sărăcie din perspectiva pedagogică – prelegere susținută de dna. Prof. Buță Dorica, Discriminarea din perspectiva părintelui unui copil diagnosticat cu autism – prelegere susținută de dna. Negoiță Bianca.

Nădăjduim ca mesajul campaniei noastre să fi ajuns la cât mai multe persoane și persoanele vulnerabile: copii aflați în risc de sărăcie, copiii diagnosticați cu autism, adulții și tinerii aflați în risc de sărăcie să nu mai fie discriminați, mai ales în spațiile care ar trebuie să le ofere siguranță și șansa la un viitor mai bun: școlile și instituțiile publice!

Persoanele care doresc să primească informații despre această campanie pot vizita site-ul proiectului (https://asociatiaharja.ro/despre-proiect/  ) și pot adresa întrebări pe pagina de Facebook:  Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare Hârja” sau la telefon:  +40 752 270 375 și e-mail: parohiaharja@yahoo.com.

Andrei Alixandrescu (Expert comunicare și informare în  cadrul proiectului )