Campania „Prețuiește viața, prețuiește natura!” în Eparhia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost demarată, în perioada 6-8 aprilie a.c., campania „Prețuiește viața, prețuiește natura!”, ajunsă anul acesta la ediția a doua. Acțiunea s-a derulat sub coordonarea Pr. Arhim. Serafim HUZDUP, consilier eparhial al sectorului silvic.

Pentru campania aceasta au fost întreprinse demersuri către forurile abilitate, obținându-se 20.000 de puieți de molid, care reprezintă o sponsorizare a Regiei Naționale a Pădurilor, prin Direcția Silvică Bacău, aprobată de domnul director general Ciprian Dragoș Pahonțu.

Puieții au fost distribuiți, în funcție de solicitări, la parohii și mănăstiri de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, iar 5000 dintre aceștia au ajuns la Fundația „Episcop Melchisedec” care, primind sprijinul Primăriei municipiului Roman și al ISJ Neamț, a angrenat tineri romașcani de toate vârstele, ce au dorit să participe la plantarea acestora.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, domnul Micu Lucian, primarul municipiului, domnul Aurelian Alexa, directorul fundației, precum și câteva sute de elevi romașcani însoțiți de cadrele didactice.
Aceștia din urmă, începând cu ora 08.00, pregătiți cu toate cele necesare, s-au întâlnit în curtea Fundației „Episcop Melchisedec” pentru a primi puieții de molid destinați plantării în locațiile stabilite de municipalitate. De asemenea, toți cei prezenți au primit binecuvântarea ierarhului și un cuvânt ziditor de suflet destinat acestui eveniment. Cele două oficialități prezente au plantat câte un puiet de molid în curtea fundației oferind astfel un exemplu celor prezenți și marcând, prin aceasta începutul acestei campanii.

În cuvântul adresat tinerilor prezenți ierarhul a vorbit despre importanța protejării mediului înconjurător și despre faptul că România este o țară apreciată tocmai pentru frumusețile ei naturale, ea fiind numită Grădina Maicii Domnului.

Cum unele păduri au fost defrișate în mod nejustificat, în mod străin de normele frumoase ale silviculturii, noi credem că acțiunea de astăzi este un exemplu pozitiv pentru generațiile care vin după noi, ca și ele să facă același lucru. Această țară, acest pământ este binecuvântat de Dumnezeu să fie împodobit de păduri, aceste plaiuri sunt dătătoare de energie, de oxigen și de bunăstare, pace și liniște. Tocmai așa trebuie păstrată țara noastră. Avem speranța că acest gen de activități se vor înmulți, Biserica încercând să conștientizeze opinia publică despre rolul pe care natura îl are în viața noastră și despre responsabilitatea pe care o avem față de ea, care este darul lui Dumnezeu pentru noi”, a subliniat Ierarhul în cuvântul său rostit în curtea fundației romașcane.

Acest proiect ce prevede plantarea unui număr de 20.000 de puieți de molid a fost implementat astăzi și în cele șase protopopiate ale eparhiei, respectiv la Roman, Bacău, Onești, Moinești, Sascut și Buhuși și se va încheia în data de opt aprilie.

(Pr. Daniel Marari)