Calendarul „Lunii pentru viață” 2023, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Departamentul Pro-Vita din cadrul Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a elaborat calendarul activităților din „Luna pentru Viață”, din luna martie a anului 2023, cu ajutorul ONG-urilor și protopopiatelor din cadrul eparhiei.

Luna martie este considerată luna pentru viață și reprezintă un  concept consacrat de susținătorii pro viață pentru a atrage atenția asupra importanței salvării, protejării și îmbunătățirii vieții din prima secundă a concepției ființei umane.

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională. Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță. A fi implicat în domeniul pro-viață este ca și cum ai fi implicat într-o misiune de salvare. Iar aceasta nu are loc peste o săptămână, o lună sau mai mulți ani. O misiune de salvare are loc acum. Există un sentiment de urgență asociat cu acest lucru, fiindcă pentru unii clepsidra vieții se scurge mai repede decât putem noi conștientiza. Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, are loc în mai multe localități din cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului: Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Târgu-Ocna și Sascut.

În cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, protopopiatele și mai multe ONG-uri și-au exprimat acordul de a se implica activ în societate printr-o serie de 35 de activități și programe care să dezvolte spiritul cetățenesc de protecție și respect asupra mamelor aflate în criză de sarcină. Dintre principalele activități ce se regăsesc în Calendarul Lunii pentru Viață amintim: ajutoare pentru maternități (trusouri, produse de igienă, scutece, lapte praf pentru nou-născuți), conferințe și întâlniri cu tinerii din școli și licee, dezbateri pro-viață cu aceștia, vizionare de filme pro-viață, Ateliere de citit cărți pro-viață pentru copii, Proiectul  „Plantează un copac”- în memoria celor care nu au avut șansa să se nască,  ateliere de confecționat mărțișoare și alte produse ce vor fi oferite mamelor din cadrul maternităților și nu numai; expoziții de mărțișoare și picturiateliere de scrisori pentru mameworkshopuri, campanii de donare de sânge, campanii on-line „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut”, Conferință cu tematica PRO-Viață ( invitați Pr. Teofil Anăstăsoaie ,actorul Dan Puric, domnul Petru Cernat), Vizită la centrul pentru mamele aflate în criză din cadrul DGASPC – Bacău și alte multe ateliere specifice perioadei, în care vor fi implicați copii, tinerii, dar mai ales vârstnicii, în contextul Anului omagial 2023.

Pr. Ilarion Mâță