Biserica și Armata împreună pentru cinstirea eroilor

18 August 2016

Eroii neamului românesc câzuți pe câmpurile de luptă în perioada Primului Război Mondial au fost cinstiți la Poiana Sărata.

În contextul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la Poiana Sărată au avut loc mai multe activități prin care Biserica și Armata i-au cinstit pe cei care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru întregirea țării. Astfel, Garnizoana Bacău a organizat luni, 15 august, o serie de ceremonii la Cimitirul Eroilor din satul Oituz, la Monumentul eroului locotenent Nicolae Macarie, situat în incinta Bisericii Neamului din satul Poiana Sărată, iar la ora 13.00, la Cimitirul Eroilor din satul Poiana Sărată. La aceste momente, delegat din partea ÎPS Arhiepiscop Ioachim a fost preotul Constantin Alupei, consilier eparhial, alături de un sobor de preoți din zona Oneștiului. De asemenea, au mai participat și Corul mixt al Căminului cultural Oituz şi Grupul ”Mocănaşul”din satul Poiana Sărată care au susţinut programe artistice omagiale. ”Eroismul eroilor pe Valea Oituzului din anii 1916-1918 sunt săpate în piatra monumentelor, pe crucile din cimitirele presărate pe această eroică vale. Prima localitate care a cunoscut luptele înverșunate din Valea Oituzului a fost Poiana Sărată - care se afla sub ocupației austro - ungară. 
De aici au plecat românii în noaptea de 14/15 august 1916 peste nedreapta graniță să elibereze pământul românesc al Transilvaniei. Timp de 2 ani localitatea Poiana Sărată a fost teatrul operațiunilor militare de război. După război, localnicii s-au întors din bejenie la casele distruse, readucîndu-și viața pe locurile natale, fără a uita însă să se preocupe de cinstirea miilor de eroi căzuți pe aceste locuri pentru întregirea neamului românesc”, a declarat col. (r) Paul Valerian Timofte.

(Pr. Constantin Gherasim)