Biblioteca de la Biserică

08 August 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Gura Văii (Racova), Protopopiatul Buhuși, în data de 4 august 2017 a fost înființată biblioteca parohială. Acest fond de carte este format dintr-un număr de circa 600 de volume, dintre care majoritatea sunt cu temă religioasă. Dar, printre acestea găsim un număr mare de lucrări istorice, geografice, de limbă și literatură română, literatură pentru copii, culegeri/manuale de matematică și științe ale naturii, CD-uri/DVD–uri educative, atlase, materiale de dezvoltare personală, reviste etc.

 

Oameni cu multă dragoste față de semenii lor și cu dorința de a cultiva în sufletele acestora flacăra cunoașterii au donat cărți pentru a fi de folos și altor persoane, așa cum au fost și pentru ei la un moment dat. Voluntarii/tinerii parohiei au inventariat toate materiale și au realizat o bază de date completă pentru a fi mai ușor persoanelor doritoare să găsească ceea ce caută.

Ideea realizării acestui proiect a aparținut preotului paroh și a apărut în urma unei discuții mai vechi pe care a avut-o cu un enoriaș în vârstă de 83 de ani care dorea să citească cărți de rugăciuni și acatiste, dar  aveau scrisul prea mic și nu reușea să deslușească tainele scrisului. Studiile au arătat că într-adevăr cititul îmbunătățește memoria, sporește cunoștințele, concentrarea și răbdarea, îmbogățește vocabularul, exersează mintea, indiferent de vârstă, reduce stresul și ne face oameni mai toleranți, mai fericiți. De altfel, copiii au fost primii interesați să citească, alegându-și volumele dorite și promițând să revină pentru alte împrumuturi de carte.

„Îndemnul de a citi trebuie privit ca o povață duhovnicească din care trebuie să culegem elementele folositoare și valoroase nouă creștinilor, așa cum albina culege nectar din toate florile pe care se așază. Cu prioritate, să citim cărțile edificatoare pentru zidirea sufletului nostru, de pildă, Sfânta Scriptură și din Sfinții Părinți. Apoi, să citim cărți care nu contravin moralei creștine și nu sunt vătămătoare din punct de vedere sufletesc. O carte bună poate avea mai multe roluri: ne poate informa, ori ne poate educa sau distra. Dacă nu ne place ce citim și nu corespunde viziunii noastre despre viață, e și mai simplu, o închidem. Deci, să citim, să citim, să citim!”, a subliniat preotul paroh Macovei Mihai.