Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, la Conferința internațională dedicată persoanelor vârstnice

16 Mai 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în calitate de partener, a fost implicată în organizarea Conferinței internaționale Managementul serviciilor pentru vârstnici: sustenabilitate si dezvoltare profesională.

La București, în perioada 10-12 mai, s-a derulat un important eveniment dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice pe termen lung. Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor sociale și medicale din țară și străinătate, publice sau private precum : Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională de Plăți și Inspecții sociale, Centre rezidențiale și Centre medico – sociale pentru persoane vârstnice, ONG-uri, Universități  și alte structuri de îngrijire pe termen lung, au dezbătut prioritățile gerontologiei sociale la nivel național cât și limitele profesionale în contextul societății contemporane.

Evenimentul a fost organizat de Bella România, alături de Universitatea ”Alexandul Ioan Cuza” din Iași , Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (ADIV) România și Asociația ”Sf. Voieivod Ștefan cel Mare- Hârja”.

Scopul principalal întâlnirii a fost acela de a aduna cei mai relevanți actori sociali din domeniul gerontologiei sociale și a de învăța unii de la alții practici ale managementului organizațional, capacitatea de a gestiona problematica financiară și necesitatea dezvoltării profesionale.

Mai mulți conferențiari din țară și străinătate, profesori universitari, medici, directori de instituții publice private, au împărtășit din experiența lor cunoștințe și practici relevante domeniului de activitate dedicat persoanei vârstnice și îngrijirii paliative.

Delegat al Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul social – filantropic, director al Centrul rezidențial eparhial pentru persoane vârstnice de la Hârja și vicepreședinte al Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (ADIV) România. Părintele Ilarion a prezentat rezultatele studiului de cercetare din Regiunea Nord – Est, adresat directorilor din 40 de centre rezidențiale, intitulat: "Centrele rezidențiale și resursele social-medicale, economico-legislative și cultural-spirituale. Cum pot contribui directorii și specialiștii centrelor rezidențiale la creșterea calității vieții persoanelor vârstnice instituționalizate?”

Evenimentul  a fost încheiat prin convocarea Adunării Generale a Asociației ADIV România, prezidată de Pr. Ilarion Mâță, alături de membrii Consiliului Director al instituției profesionale ce numără peste 100 de membrii din toată țara. ADIV România, membră a E.D.E. (Asociaţia Europeană pentru Directori şi Furnizori de Servicii de Îngrijire pe Termen Lung pentru Persoanele în Vârstă) își propune să întărirea capacității organizaționale a tututror furnizorilor de servicii pentru persoane vârstnice, o stragie comună de reprezentativitate la nivel național și identificarea tuturor resurselor necesare creșterii calității vieții vârstnicilor din România.