În perioada 31 martie – 1 aprilie 2017, la Bratislava – Slovacia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice al eparhiei, a fost reprezentat la Adunarea Generală E.D.E. ( European Association for Directors and providers of long – term care for the Eldery).
Evenimentul a reunit reprezentanții asociațiilor naționale membre E.D.E., din 19 țări europene.
Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit a Președintelui Republicii Slovaciei și aprecierea domniei sale pentru activitatea desfășurată de toate țările membre E.D.E. pentru creșterea calității vieții persoanei vârstnice.
Evenimentul a fost prezidat și moderat de președintele organizației. Jiri Horecky a prezentat bogata sa activitate, în calitate de președinte, desfășurată pe parcursul anului 2016 și începutul anului 2017. A urmat evidențierea agendei de lucru a Consiliului director și planul fiecărui membru pentru perioada imediat următoare.
Posibilitatea de a fuziona E.D.E. cu EASHA (Asociația europeană a furnizorilor de servicii sociale adresate persoanelor vârstnice) a fost una salutară, aprobată cu unanimitate de voturi. Această organizație unită va avea mai multă autoritate și legitimitate în fața forurilor europene, devenind o instituție puternică, cu foarte mulți membri.
Reprezentanta Asociației naționale din Polonia, gazda viitorului congres european de la Torun, 27-29 septembrie a.c., a evocat detaliile organizatorice ale evenimnetului, la care vor fi așteptați peste 2500 de participanți, directori de centre rezidențiale din Europa și alți parteneri.
Președintele E.D.E. a prezentat atât raportul financiar pentru anul 2016, cât și previziunile financiare ale anului în curs.
Vicepreședinții E.D.E. (reprezentanții Austrie și Franței) au detaliat posibilitatea implicării organizațiilor naționale în câteva proiecte de cercetare: ECREAS, CEN/TC 449, ERASMUS + 2017 – Tenderness 4 Life (Portugal) și ERASMUS + 2017 – Enterpen – Up (Spain).
A urmat formarea comitetului pentru dialogul social al serviciilor sociale cu forurile europene ale Parlamentului european și strategia E.D.E. de revigorare a furnizării serviciilor dedicate persoanelor vârstnice.
Următorul punct al discuției pe agenda zilei a fost profesionalizarea directorilor și obținerea certificatelor de coordonatori de centre rezidențiale prin competențele dobândite în urma unor studii postuniversitare și a 800 de ore de practică în domeniu.
A urmat apoi votul pentru aderarea unor noi asociații naționale în E.D.E. din: Ungaria, Elveția și Germania.
După acest moment, a fost prezentată de președintele Jiri Horecky noua conducere A.D.I.V. ( Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici) România. Asociația națională a directorilor din România a aderat la E.D.E. în anul 2008. ADIV România a fost reprezentată de vicepreședinții acesteia: Monika Caracuda și Pr. Ilarion Mâță.
Cei doi au prezentat situația din țară, la momentul de față și reprezentativitatea celor 105 membrii activi, la nivel național. Pr. Ilarion Mâță, responsabil cu pregătirea profesională a directorilor, cu organizarea evenimentelor internaționale și cu cercetările sociologice din România și Europa, a prezentat strategia națională și stadiul actual al studiilor aplicate la nivelul centrelor rezidențiale din țară (50 de centre reprezentative din Regiunea Nord – Est) și Europa (Centre reprezentative din Slovacia, Austria și Elveția).
Întâlnirea a fost finalizată de ultimile prezentări ale reprezentanților din Italia și Franța ( membri ai Consiliului director al E.D.E.), ce au evidențiat beneficiile platformei și oportunitatea de a cunoaște drepturile pasagerilor, în general.
ADIV România va organiza un congres internațional la București, în perioada 10 – 12 mai 2017, cu sprijinul finaciar exclusiv al Bella România, având coorganizator Facultatea de Științe Social – Politice Iași și partener, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. La acest eveniment au confirmat participarea mai mulți invitați din cadrul E.D.E.