Așezământul social „Sfântul Mucenic Haralambie” din Parohia Rediu, Protopopiatul Roman, a fost sfințit de doi ierarhi

         

            Duminică, 18 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preasfințitul  Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a sfințit Așezământul social  ”Sfântul Mucenic Haralambie” din Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, satul Rediu, comuna Bâra, Protopopiatul Roman.

            Comunitatea de credincioși din Parohia Rediu, comuna Bâra, Județul Neamț, păstorită de preotul Vlăduț Mihail Secară, a primit în mijlocul său pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și pe Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian, care au oficiat Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia au sfințit așezământul social-filantropic închinat Sfântului Mucenic Haralambie.

            În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 17-a după Rusalii: ”Așa cum Apostolii L-au avut prezent pe Mântuitorul în mijlocul lor, și noi, astăzi, Îl avem pe Iisus, Domnul, între noi sub forma pâinii și a vinului, care devin Trupul și Sângele Său... Suntem contemporani cu Sfinții Apostoli prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine ale Bisericii. Evanghelia de astăzi ne mai învață că noi, în calitate de creștini, suntem misionari, asemenea Mântuitorului și Sfinților Apostoli, care au mers în afara Israelului tradițional. În Canada sunt înființate noi comunități de români, ctitorind-se biserici și parohii. ”

            Lucrările așezământului „Sfântul Mucenic Haralambie” au demarat în anul 2018, sub coordonarea preotului paroh de atunci, Gheorghiță Ionuț Secară, și au fost preluate în luna mai 2021 de fratele său, preotul Vlăduț Mihail Secară.

            Ansamblul social cuprinde un turn clopotniță de zid, o capelă mortuară și o sală care să deservească programelor social-filantropice și activităților catehetice și educative destinate elevilor și tinerilor. La începutul anului 2024 au fost așezate cele două clopote istorice, datând din 1798 și 1908, în noua clopotniță.

            Totodată, au fost executate lucrări de înnoire și asupra lăcașului de cult, care datează din jurul anilor 1840-1850, fiind zidit de o familie de greci cu stare, împreună cu comunitatea. A fost restaurată fațada bisericii, schimbată tâmplăria și tabla acoperișului și împodobită cu obiecte noi de cult.

            Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cuvântul său, a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat, cu timp și fără timp, la ridicarea acestui așezământ și la înfrumusețarea lăcașului de cult:

            „Vreau să vă mulțumesc pentru frumoasa primire. Pâinea și sarea sunt premizele generozității românești. Am venit aici pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu. Asta înseamnă că ne-am constituit toți un trup care este Biserica. Frățiile voastre aveți conștiința că faceți parte din Biserica Lui Hristos, împărtășind credința și tradițiile sfinte. Vă felicit pe toți pentru munca depusă!”

            La propunerea părintelui Dan Alexandru Antoce, protoiereu al Protoieriei Roman, preotul paroh Vlăduț Mihail Secară a fost ridicat la demnitatea de iconom, pentru activitatea depusă în scopul ridicării acestui edificiu și a fost felicitat alături de familia sa.

            De asemenea, domnul Dănuț Petraru, primarul comunei Bâra, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim Ordinul Melchisedec clasa a II-a, în semn de aleasă prețuire pentru susținerea activităților pastoral-misionare și administrativ-gospodărești din cadrul Bisericii.

            În cuvântul adresat, părintele paroh Vlăduț Mihail Secară a mulțumit ierarhilor prezenți pentru binecuvântarea arhierească, autorităților locale, membrilor consiliului parohial și ctitorilor, cărora le-au fost acordate distincții de vrednicie, precum și tuturor credincioșilor care au fost părtași prin jertfa lor la realizarea acestui eveniment deosebit.

            Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

(Pr. Vlad Nicolae Samoilă)