Așezământ Social-Filantropic sfințit de către Înaltpreasfințitul Ioachim în Parohia Hangani din Protopopiatul Moinești

29 Aprilie 2018

Ziua de 29 aprilie 2018, duminica a patra după Paști, va rămâne  în amintirea credincioşilor Parohiei Hangani, ca fiind una dintre zilele cele mai frumoase şi binecuvântate, deoarece astăzi li s-a împlinit dorinţa, născută încă de mult, de a avea un spaţiu consacrat acţiunilor filantropice şi culturale în comunitatea lor.

Acest deziderat s-a înfăptuit prin Darul şi Harul Domnului care s-au contopit şi coborât prin mâna sfinţitoare a Părintelui nostru, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioachim, care a oficiat Slujba de Sfinţire  a Aşezământului social-filantropic Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil”A urmat Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe scena special amenajată pentru acest înalt eveniment, la care au participat alături de ierarh, părintele protoiereu Costel Mareş, părintele arhimandrit Irineu Dogaru de la biserica Palatului Prezidențial din Cotroceni împreună cu un sobor de preoţi şi numeroşi credincioşi.

Înaltpreasfinţia Sa, Părintele Arhiepiscop Ioachim, a mângâiat sufleteşte prin cuvânt şi rugăciune pe enoriaşii şi credincioşii acestor locuri arătându-și dragostea părintească şi recunoştinţa faţă de cei ce sunt fiii bisericii. În cuvântul Înaltpreasfinției Sale spunea:

Biserica este o scară ce ne urcă la Ceruri pentru a ne întâlni cu Dumnezeu în Biserica transcedentală. Evanghelia zilei de astăzi ne întărește în credința că, atunci când nu ai om dar ai Dumnezeu, nu suntem însingurați. Însingurați suntem doar dacă ne îndepărtăm de Dumnezeu, rămânând cu El avem și om avem și Dumnezeu întrucât noi suntem persoană de comuniune și comunicare, de dialog, prin care ne prezentăm ca și chipuri ale lui Dumnezeu în perspectiva asemănării cu El.

Cu ocazia Zilei Naționale a Veteranilor de Război, care este serbată astăzi, Înalpreasfințitul Ioachim a oferit Distincția de Vrednicie, icoana Sfintei Cuvioase Parascheva și volumele Înaltpreasfinției Sale dedicate sfintei cuvioase, domnului Asandei Ștefan, locotenent în rezervă și domnului Procopie  Ion, colonel în rezervă și președintele Asociației Veteranilor de Război Eremia Grigorescu filiala Moinești.

La final, pentru deosebita lucrare  realizată, părintele Emilian Lazer, a fost hirotesit de către ierarhul nostru întru iconom-stavrofor, iar doamnei Ichimaș Maria, care a avut o contribuţie însemnată în desăvârşirea acestui  așezământ, i s-a  înmânat Distincţia de Vrednicie din partea ierarhului.

pr. Sorin Bârzu