Armata și Biserica împreună pe Valea Oituzului

28 August 2016

Sâmbătă, 27 august 2016, începând cu ora 21.00, am retrăit momentele în care, acum 100 de ani, Armata Română a trecut din Moldova spre Ardeal pentru a-l elibera și alipi la țara mamă.

Pe înserate, într-o liniște apăsătoare, prin care parcă însăşi natura comemora luptele sângeroase pentru întregirea neamului românesc ce au avut loc acum un veac, în localitatea Hârja, comuna Oituz, s-au aprins făcliile biruinței poporului, prin purtarea de către soldați a torțelor ce luminau văzduhul. Vocile militarilor ce intonau imnul „Treceți batalioane române Carpații”, au alungat liniștea de mormânt din vechea așezare oituzeană.

Mai bine de patru kilometri au fost străbătuți pe jos de militari, preoți și oficialități. La biserica "Sf. Gheorghe" din Hârja a fost ținut un moment de reculegere pentru eroi și s-a intonat din nou imnul victoriei Armatei române. Deplasarea a continuat până la biserica din Poiana Sărată acolo unde, întâmpinați de pr. Constantin Alupei, inspector eparhial delegat la acest eveniment de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, militarii și oficialitățile și organizatorii evenimentului au luat parte la un eveniment cultural-religios organizat în curtea bisericii parohiale. După intonarea imnului de stat, a fost dezvelită placheta comemorativă „Oituz – 100 de ani”, la mormântul primului erou, locotenent Nicolae Macarie, înmormântat lângă biserica din Poiana Sărată. A fost oficiat un Parastas pentru eroii neamului după care, Pr. Constantin Alupei, a rostit cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim transmis cu prilejul comemorării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial - ”Slavă eroilor neamului” (pr.Ilarion Mâță)