Arhiepiscopul Ioachim, prezent la Parastasul de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților

Sâmbătă, 27 iunie 2020, s-au împlinit 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În semn de omagiu pentru activitatea ierarhului, Consiliul Local din Suceava a declarat zi oficială de doliu. Instituțiile publice din oraș au coborât drapelele în bernă. La evenimentul comemorativ a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Cu acest prilej, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, sâmbătă dimineața a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, urmată de slujba Parastasului pentru vrednicul de amintire Arhiepiscop Pimen.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe o scenă special amenajată în curtea așezământului monahal, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul  Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părinte Mitropolit Andrei, care a vorbit despre virtuțile pe care trebuie să le cultive un ierarh, precum și despre Arhiepiscopul Pimen ca despre „păstorul cel bun”.

„Dumnezeu să îi facă parte de odihnă Arhiepiscopului Pimen, iar nouă să ne dea râvna, așa cum citeam din versetele Sfântului Apostol Petru, ca privind înspre modalitatea în care i-a primit pe toți, felul cum i-a iubit de toți, felul în care s-a rugat pentru toți și cum le-a purtat tuturor sarcinile, în felul acesta, și noi să fim în stare să-i iubim pe păstorii noștri, să-i ascultăm și să ne rugăm pentru ei, pentru cei pe care îi avem și pentru cei care vor veni”, a conchis IPS Andrei.

În cuvântul ținut cu ocazia slujbei de pomenire, Părintele Mitropolit Teofan a evocat personalitatea Părintelui Arhiepiscop Pimen și slujirea sa în timpul regimului comunist ateu, o perioadă dificilă pentru Biserica Ortodoxă Română: „În aceste 40 de zile, în mintea multora, în inima celor mai mulți și pe buzele lor au fost rostite cuvinte ca: «Bunul nostru episcop ne-a părăsit», «Suntem mai săraci» sau «Ne-a lăsat Părintele Pimen orfani». Aceste cuvinte sunt firești a fi rostite într-o clipă de plecare a celui care a fost multă vreme printre noi. În același timp, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, noi nu suntem ca cei care nu avem nădejde. Există tristețe, dar mai presus de toate nădejde, căci Hristos a înviat și S-a făcut început al învierii tuturor oamenilor. Și, în numele acestei credințe în Înviere, simțim că Înaltpreasfințitul Pimen e viu, poate mai viu decât cei care suntem unii în fața altora acum”.

Cuvântul de final de la Suceava i-a aparținut Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, după care o parte dintre ierarhi și credincioși s-au deplasat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen, a fost oficiată slujba Trisaghionului.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus.

(pr. Daniel-Ionel Marari)

)