Arhiepiscopul Eftimie a fost pomenit la Roman

20 Ianuarie 2023

În ziua de prăznuire a Sfântului Eftimie cel Mare, vineri, 20 ianuarie 2023, la Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată Sfânta Liturghie de soborul preoților slujitori ai acestui istoric sfânt lăcaș, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru arhiepiscopul Eftimie Luca. 

Soborul preoților Catedralei arhiepiscopale din Roman, sub protia părintelui protosinghel Roșu Gabriel, a săvârșit Sfânta Liturghie la catedrala arhiepiscopală din Roman. În cadrul acesteia a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit ca ierarh în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului între anii 1978 – 2014.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie ”cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii: „Ne aducem aminte de cei în preajma cărora am stat și ne-am bucurat de capacitatea lor. Noi facem pomenirea morților nu pentru că Dumnezeu îi uită, ci pentru că Dumnezeu îi iubește, așa cum ne iubește și pe noi, cu o iubire plenară. Dumnezeu este prezent pretutindeni și în inimile noastre, iar noi putem să transfigurăm natura prin lucrarea lui Dumnezeu în noi. De aceea, despre Arhiepiscopul Eftimie putem spune că a marcat timpul său și l-a răscumpărat. Timpul său a fost un timp al zidirii, fiind rânduit de Dumnezeu să adauge cărămida sa la edificiul bisericii, al spiritualității și al culturii neamului românesc. Mulți preoți și călugări s-au bucurat de prezența și binecuvântarea Arhiepiscopului Eftimie în perioada cât a fost aici diriguitor al problemelor administrative și spirituale. Astăzi am făcut pomenire în ziua în care cinstim pe Sfântul Eftimie cel Mare, al cărui nume l-a purtat cu drag și responsabilitate încă de la călugărie. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne facă întotdeauna părtaș cu cei care au plecat dintre noi, adăugând dragostea nostră la dragostea lui Dumnezeu pentru ei”.

După slujba de pomenire, soborul preoților, împreună cu credincioșii prezenți, a mers în procesiune până la mormântul ierarhului Eftimie Luca, aflat în curtea Centrului eparhial, unde au înălțat rugăciuni pentru odihna și iertarea păcatelor sufletului celui care a rămas în conștiința acestei eparhii ca fiind Eftimie „cel Bun”.