Ajunul Bobotezei la Centrul eparhial de la Roman

05 Ianuarie 2021

Marți, 5 ianuarie 2021, conform rânduielii tipiconale din această perioadă a anului, cu binecuvântarea și în prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată Sfânta Liturghie sub protia P.Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial, alături de un mic sobor de preoți și în prezența credincioșilor. La finalul acesteia, Chiriarhul a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat, cu această ocazie, celor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură în care le-a vorbit despre importanţa Teofaniei și despre Aghiasma cea Mare.

Cu darul lui Dumnezeu și cu rugăciunile tuturor sfinților ne regăsim în marele praznic al Teofaniei Domnului, adică a arătării Dumnezeului Treimic în valea Iordanului când unul din Treime luând asupra Sa păcatele noastre în planul Său s-a botezat în apă. Praznicul acesta este un praznic slăvit și de lumină care aduce bucurie în sufletele noastre atâta vreme cât avem credința aceea puternică care trebuie să fie lucrătoare prin iubire. Dacă ne iubim, indiferent că păcătuim, atunci când ne pocăim Dumnezeu ne primește întru iubirea Sa. În planul Său din eternitate stabilit a venit pe pământ chip de om luând și făcându-se asemenea nouă, dar fără de păcat. Noi ne definim doar în Iisus Hristos, Domnul istoriei, care s-a întrupat pentru noi și pentru a noastră mântuire! Apa aceasta se face sfințitoare, dătătoare de putere și bucurie în Duhul Sfânt!

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, părinții ieromonahi, părinții diaconi, monahi și monahii de la Centrul Eparhial coordonați de Părintele Pimen Costea, Vicar Eparhial, au mers în după amiaza zilei cu icoana sărbătorii Botezului Domnului Hristos la Centrul Sf. Ierarh Dosoftei din incinta reședinței arhiepiscopale, unde au vizitat pe Părintele Arhiepiscop Ioachim, intonând troparul Bobotezei și alte cântări specifice acestei perioade a începutului de an.

În incinta Centrului Sf. Ierarh Dosoftei a fost săvârşită o slujbă de polihroniu, după care Ierarhul a binecuvântat creștetul fiecăruia dintre cei prezenți, monahi și monahii. Cu această ocazie au fost binecuvântate cu Agheasmă Mare reşedinţa arhiepiscopală şi celelalte clădiri din incinta Centrului Eparhial.

...

Slujba Agheasmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvintează apoi casele credincioșilor, cât și în înseși ziua Bobotezei, când credincioșii o iau la casele lor. Aceasta se păstrează la loc de cinste, în vase curate și se poate consuma pe nemâncate, începând cu ziua de Bobotează și până la Odovania Praznicului, în ziua de 14 ianuarie. (Pr. Daniel Marari)