Activități cultural-catehetice la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău

Lunar, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, credincioșii sunt invitați să participe la o serie de convorbiri duhovnicești. Obiectivul inițial al acestor întâlniri a fost ca, în Anul Omagial al Tineretului Ortodox, credincioșii să aibă ocazia de a participa la o oră de cateheză, unde să fie propuse și dezbătute diverse teme din învățătura Bisericii Ortodoxe. Miercuri, la ultima întâlnire catehetică din acest an, după o dezbatere pe tema "Taina Spovedaniei, darul care ne redeschide porțile Raiului", cei prezenți s-au bucurat și de un inedit concert de colinde, urmând ca duminică, de la ora 17, cei mai tineri dintre credincioși să vestească în biserică Nașterea Domnului, prin prezentarea piesei de teatru „Viflaimul”.

La Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău a avut loc miercuri, 14 decembrie, cea de a șaptea întâlnire din cadrul serilor duhovnicești organizate începând cu luna iunie a acestui an. La inițiativa pr. Gheorghe Chirica, o dată pe lună, se organizează aici o oră de cateheză, care se adresează în principal tinerilor, încercând să îi aducă pe aceștia mai aproape de valorile și problemele Bisericii. Alături de cei mai tineri dintre credincioși, pe parcursul celor 7 luni s-au aflat preoții parohiei – pr. paroh Constantin Gherasim, pr. Gheorghe Chirica și pr. Ciprian-Ioan Ignat – dar și alți preoți din Protopopiatul Bacău – preotul militar Lucian Butnaru, pr. Cornel Elisei și pr. Daniel Popoiu. Temele aduse în atenția participanților au fost legate de Sfânta Liturghie, Cinstirea Sfintei Cruci, Cultul sfinților în Ortodoxie, încheind cu întâlnirea despre Sfânta Taină a Spovedaniei.

Urmând slujbei Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, seara duhovnicească a debutat cu întâlnirea având ca temă de discuție: "Taina Spovedaniei, darul care ne redeschide porțile Raiului". În cuvântul rostit cu această ocazie, pr. Ciprian-Ioan Ignat a subliniat faptul că Sfânta Taină a Spovedaniei este cea care „readuce omul în starea de har, Taina Pocăinței fiind cea prin care, în urma iertării păcatelor mărturisite, se armonizează din nou relațiile noastre cu Dumnezeu, cu semenii și cu noi înșine”.

În încheierea serii duhovnicești credincioșii prezenți la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău s-au bucurat de un mini-concert de colinde oferit de un grup de preoți din Protopopiatul Bacău.

Credincioșii parohiei sunt așteptați și duminică, 18 decembrie, începând cu ora 17, când cei mai mici dintre ei vor vesti într-o formă inedită Nașterea Domnului. Copiii parohiei vor prezenta piesa de teatru „Viflaimul”, culeasă din Maramureș de Stan Sever Stoica și Gabriela Stoica, o scenetă versificată după Evanghelia Nașterii Domnului, presărată de colinde tradiționale menite să readucă în suflet bucuria minunii petrecute acum mai bine de 2 milenii în Bethleem. În final, copiilor li se vor alătura alți tineri colindători, elevi ai Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău, care vor prezenta un grupaj de colinde și cântece de Crăciun.

Activitățile cultural-catehetice, adresate anul acesta în special tinerilor, vin să se adauge și să completeze activitatea social-filantropică a parohiei „Sfântul Gheorghe”, care se concretizează în mod deosebit, dar nu numai, în acțiunile organizate în cadrul Așezământului „Samarineanul Milostiv”, unde, sub coordonarea părintelui paroh Constantin Gherasim, 27 de copii proveniți din familii defavorizate primesc zilnic masa de prânz, precum și daruri de sărbători. (Mioara Ignat)