1 Iunie – Dumnezeu iubește copiii. Sărbătoarea copilăriei la Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” - Hârja

Afirmația că „Dumnezeu iubește copiii” este o realitate de necontestat, cu atât mai mult cu cât, această realitate primește și o formă concretă, perceptibilă atât de cei mici precum și de cei mai mari. Cu reală emoție în așteptarea evenimentului de 1 iunie, copiii, cu inima cât un purice din cauza prognezei meteo, și-au îndreptat cu bucurie pașii spre Sfânta Biserică pentru a participa împreună la Liturghia Copiilor, mulțumind lui Dumnezeu și având speranța în suflet că astăzi se vor ruga dar se vor și juca împreună.

Pentru credința lor și pentru încrederea că Dumnezeu îi iubește în chip vizibil, după sfârșitul Sfintei Liturghii în cadrul căreia au slujit Pr. Paroh Ilarion Mâță și Pr. Marian Gliga, reprezentant al Asociației „Treime de Arhierei” din Bacău și preot slujitor la Biserica Sf. Trei Ierarhi, Bacău, în ciuda tuturor codurilor galbene și portocalii, soarele s-a înălțat puternic asupra pădurii de la Hârja, descoperind copiilor că Dumnezeu îi iubește și le oferă în dar această zi! Sfânta Liturghie ce s-a săvârșit în cântările Corului de copii Arhangelos, s-a încheiat cu prezentarea Editorialului Centrului de zi pentru Copii – Hârja, cu titlul Lumina învierii, ce descoperă maturitatea duhovnicească a copiilor prin poezie, eseu și pictură.

            Având certitudinea că ploaia nu ne va sta în cale, ziua de 1 iunie care a debutat cu Sfânta Liturghie, a continuat cum altfel decât prin joc. Centrul de copii al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja a avut deosebita bucurie să primească în mijlocul său pe copiii Asociaței Wised Ong de la Dărmănești, reprezentată de Pr. Andrei Alixandrescu și ai Asociației „Sf. Ilie” de la Poiana Sărată, reprezentată de Pr. Paroh Sinel Lăzărel. Bucuria comuniunii împărtășită prin Sfânta Euharistie s-a prelungit și în cadrul activităților recreative, astfel încât, copii de vârste diferite, de la 4 ani la 10-14 ani s-au jucat împreună și au învățat că experiența și cunoașterea se descoperă prin munca în echipă. De la jocuri cu baloane, cu mingea, până la jocuri de pantomimă, copiii au descoperit că în comuniune succesul se obține mult mai ușor și mai rapid, iar când vine vorba de ajutorarea aproapelui, individualitatea dispare. Programul s-a desfășurat în două etape, în intervalul 10.00-12.00 au avut loc  jocuri educative, de cunoaștere, de interacțiune și de muncă în echipă, urmând ca după pauza de masă, în care copiii au fost sărbătoriți cu tort, a urmat a doua etapă 13.00-15.00 ce a constat în jocuri recreative: football, curse, sărituri cu coarda, rațele și vânătorii și nelipsita bătaie cu baloane cu apă, la care s-au alăturat și cei care și-au păstrat scânteia copilăriei în suflet.

            Pentru moment magia naturii, a comuniunii, i-a făcut pe copii de la mic la mare să uite de rutina zilnică, de telefoane, de rețele sociale și să-și elibereze copilăria trăind la cote maxime adevărata interacțiune cu semenii și cu natura. În acest sens, evenimentul de 1 Iunie propus de „Centrul de zi pentru Copii” – Hârja, ne-a descoperit nouă tuturor celor prezenți, că Dumnezeu iubeștii copiii și pentru ca această iubire să prindă formă este nevoie doar să crezi.

La mulți ani dragi copii și la mulți ani părinți și bunici care încă aveți în suflet scânteia copilăriei! (Pr. Petru Pavăl)