Ziua Unirii Principatelor Române serbată la Buhuși

În Catedrala Sf. Nicolae – Buhuși a avut loc vineri, 24 ianuarie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, o slujbă de Te Deum cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Slujba a fost oficiată de PC Pr. Protopop Vasile Cozma, alături de preoții slujitori și credincioși ai Parohiei Sf. Nicolae.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Părintele Protopop, în cuvântul adresat credincioșilor la acest eveniment, a subliniat faptul că: „Unirea Principatelor Române, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859 și desăvârșită la București în data de 24 ianuarie 1859, nu este «Unirea Mică», cum zic unii, ci «Unirea de bază», deoarece ea a constituit temelia pentru formarea statului român”.

Tot acum a fost oficiată și slujba parastasului, fiind pomeniți toți eroii neamului românesc și în mod special făuritorii Unirii Principatelor Române de la 1859.